Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 3(6), juni 1999

Rödsträfse, Chara tomentosa

Månadens kryptogam juni 1999

Rödsträfse, Chara tomentosa. Nod av hanplanta

Rödsträfse, Chara tomentosa, hör till kransalgerna, en grupp alger som är nära släkt med landväxterna.

Som alla kransalger är rödsträfse regelbundet byggd. Grenarna sitter samlade i kransar vid så kallade noder. Stamavsnittet mellan två noder kallas internod och består av en enda rörformig cell som kan vara flera centimeter lång. Troligen är internodcellerna de längsta i växtvärlden. De är klädda med barkceller, som gör att stammen ser fårad ut. På barken och grenarna sitter små taggar. Kransalgerna har inga rötter, men genomskinliga rhizoider fäster dem vid underlaget.

Rödsträfse skiljs från andra kranslager på att den är brunaktig med köttröda skottspetsar. När algen torkas försvinner den röda färgen, och hela växten blir grön. Taggarna och grenarnas ändceller är ofta starkt uppblåsta. Hela växten luktar illa.

Hon- och hanorganen bildas hos rödsträfse på olika plantor. Hanplantorna har orangeröda anteridier på grenarna och honplantorna har äggformade oosporer.

Man hittar rödsträfse i både sött och bräckt vatten. Den bildar täta mattor på bottnarna i sjöar i södra och mellersta Sverige och i vikar av Östersjön. När den växer i kalkhaltigt vatten bildas en skorpa av kalk på stammen och grenarna. Kalken gör att algen ser gråaktig ut och känns stel att ta i.

Text: Monika Myrdal