Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Den mänsliga resan

Utställning

Den mänskliga resan

Följ med på en resa i tid och rum i den mänskliga utvecklingen under de senaste sju miljoner åren. Se hur andra djur, som elefanter och hästar, har utvecklats de 66 miljoner år som gått efter att dinosaurierna dog ut.

DNA-analyser ger nya svar

Hur såg egentligen tidiga/de första européerna ut? Vid Cromagnonmannen presenteras nya rön baserade på DNA-analyser.

DNA-test kan också berättar om hur våra förmödrar och förfäder spridit sig över jorden och var genetiska släktingar finns idag. I utställningen presenteras 7 personers genetiska tidsresor som alla är olika.

Se filmer om nya rön i Den mänskliga resan

Interaktiva stationer

Du får också lära dig mer om vår forskning och upptäcka genom interaktiva stationer. Gissa vilken människoart som bott i vilken naturmiljö eller sortera olika djurarter i tidsordning.

Barn tittar på människoskallar.

Möt tidiga människoarter

På resan möter du de tidiga människoarterna. Du får se vilken roll klimatet och miljön har haft i vår historia.

Modell av en tidigare människorart.

Foto: Staffan Waerndt

Utställningen är en av världens mest omfattande samlingar av rekonstruktioner av olika människoarter från de senaste sju miljoner åren. Modellerna är gjorda av Elisabeth Daynès, en av de främsta på området.

En upptäcktsfärd genom livet

Gå på upptäcktsfärd genom livet bland apor, sabeltigrar, mammutar och andra häpnadsväckande djur. Följ med de första äventyrarna på deras väg ut ur Afrika.

Fundera på vad som gör oss till människor. Reflektera över var vi kommer ifrån. Och vart vi ska.

Psst! Här kan du gå en självrättande tipspromenad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i utställningen.

Utställningens uppbyggnad

I utställningen finns ett huvudspår som beskriver historien om människans utveckling från de första upprättgående varelserna i Afrika till den moderna människan.

På varsin sida om huvudspåret finns två sidospår. Där beskrivs däggdjurens utveckling i det ena och klimat- och miljöförändringarna genom årmiljonerna i det andra.

Tillgänglighet

Utställningen är tillgänglighetsanpassad med speciell hänsyn till synskadade. Här finns flera föremål som man får ta på, till exempel skelett och skallar. Det finns också en audioguide för utställningen.

Audioguide till Den mänskliga resan

För skolor och dig som vill veta mer

Det finns arbetsmaterial för skolor till utställningen. Du som lärare har också möjlighet att boka in lektioner här med någon av våra duktiga pedagoger.

Lektionsmaterial

Utställningens texter

Utställningen pågår tills vidare och är producerad av Naturhistoriska riksmuseet.

Tips för barn och familj

Här finns skallar man får ta på, roliga spår och stigar att följa och hästar att mata. Tag gärna med barnen på resan och fundera tillsammans på vad som gör oss till människor.

Ta en folder med karta på plats i utställningens början, så att du kan följa de olika stationerna.

Här är några tips på vägen:

  • Följ däggdjursspåret. Möt spännande djur som mammut, ur-elefant och minielefant. Här finns också djurspår i golvet att följa.
  • Spana in den drygt två meter höga och skräckinjagande rovfågeln Gastornis.
  • Mata hästarna med rätt föda och ta en titt på den lilla ursprungshästen.
  • Fascineras av de sabeltandade rovdjuren. Den svarta Smilodon var den största och mest extrema katten och levde för cirka 12 000 år sedan.
  • Möt blicken hos de rekonstruktionerna av människor. Fundera över vilka Turkanapojken och Neandertalbarnet var och hur de levde.