Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Månadens kryptogam 3(3), mars 1999

Chlamydomonas nivalis - röd snö

Månadens kryptogam mars 1999

Chlamydomonas nivalis  i snö.

Chlamydomonas nivalis är en encellig grönalg som växer i snö i fjällen under sommaren. Den är en av flera hundra olika algarter som har anpassat sig till att kunna växa i snö. När solljuset träffar algen bildar den ett rödfärgat pigment som täcker det gröna klorofyllet. Det röda pigmentet behövs för att skydda algen mot den extremt starka solstrålningen som uppstår när solen reflekteras i snön. Stora mängder rödfärgade alger kan göra att snön ser röd ut.

På vintern sover algerna, men under våren när ljuset ökar och snön börjar smälta kan de simma i det tunna vattenskiktet. Här finns näring åt algerna och de förökar sig i snabb takt. Algerna kan växa på ner till fem centimeters djup i snön. Man hittar dem ofta i små sänkor där snön ligger kvar under sommaren och där det också samlas mycket mineralstoft.

Tittar man på algerna i mikroskop är de i sitt vilande stadium klotrunda med en tjock cellvägg. I den här fasen kan de inte röra sig. När de vuxit till en viss storlek förökar de sig genom att varje cell delar upp sig i 4-8 nya celler. Dessa har en mer ägglik form och två lika flageller som växer ut från algens framända. Flagellerna är spröt som algen kan simma framåt med. När en rörlig Chlamydomonas-cell vuxit sig tillräckligt stor tappar den sina flageller och blir en rund orörlig vilspor.

Text: Karin Larsdotter