Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 10-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Merkurius

Merkurius befinner sig närmast solen och kretsar snabbare runt solen än alla andra planeter; 88 dagar jämfört med 365,25 dagar för jorden.

Merkurius roterar också kring sin axel och dess dag är 58,65 dagar (1 403,69 timmar) jämfört med en dag på jorden (23,93 timmar).

Eftersom Merkurius är över två och en halv gånger närmare solen än jorden förefaller solen tre gånger större än om du skulle se den från vår värld. Snarare än att försöka stirra på solen och föreställa sig den större, tänk på fullmånen. Om den skulle vara två och en halv gånger större än normalt så skulle den vara ungefär så stor som solen skulle se ut från Merkurius.

Hög temperatur

Temperaturen på Merkurius kan klättra upp till 430 °C mitt på dagen (tillräckligt varmt för att smälta tenn). Det är fyra gånger varmare än kokande vatten och sju och en halv gånger varmare än den högsta uppmätta temperaturen på jorden. På natten dyker temperaturen ner till -180 °C – sju gånger kallare än kylskåpets frysfack i hemmet. De här extrema temperaturskillnaderna mellan dag och natt gör Merkurius till den planet som har den största variationen i yttemperatur; över 600 °C.

Merkurius ytgravitation är ungefär 38 % av jordens, så du skulle bara väga 38 % av vad du väger här. Till exempel, om du väger 50 kg på jorden så väger du bara 19 kg på Merkurius.

Merkurius

Merkurius, foto: NASA