Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Vulkaner och jordbävningar

Naturkatastrofer som jordbävningar och vulkanutbrott är ett hot mot både byggnader och människoliv. Här hittar du faktasidor om vulkanism, jordbävningar och rörelser i jordskorpan, och om tsunamikatastofen i Indiska Oceanen 2004.

Vulkanutbrott

Vulkanutbott vid Krafla på norra Island 1980. Foto: Stefan Claesson.

Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska, men samtidigt farliga, geologiska fenomen man kan bevittna. Vulkanerna är en sorts ventiler för hettan från jordens inre. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta – magma – upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Jordbävningar uppstår när jordskorpans plattor rör sig i förhållande till varandra och spänningar undan för undan byggs upp längs plattgränserna. Till sist sker en bristning, och blocken på ömse sidor av förkastningen rör sig med ett ryck, vilket skapar en jordbävning.

De största jordbävningarna är därför knutna till plattgränser där plattorna rör sig mot varandra och kolliderar, som längs Himalaya, i Centralasien och i Sydeuropa, eller rör sig i sidled förbi varandra, exempelvis längs San Andreas-förkastningen i Kalifornien.