Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Jordklotet och jordskorpan

Här hittar du fakta om hur jordklotet är upp-byggt och sammansatt, om plattektonik och kontinentaldrift, och om hur bergskedjor bildas.

Illustration av jordklotet i genomskärning

Jordklotet i genomskärning. Se och läs mer under "Jordklotets byggnad"

Jordklotet är uppbyggt av olika lager med jordskorpan som ett tunt yttre skal. Den inre och fasta kärnan har mycket hög temperatur, cirka 4000-4700 °C. Den yttre kärnan är flytande och består, liksom den inre, mest av järn. Manteln består av silikat-bergarter, dvs bergarter som består av föreningar mellan kisel, syre och andra grundämnen. Den är vanligen fast, men på sina håll kan den smälta och ge upphov till vulkaner på jordens yta.

Vi seglar på kontinenter

Jordskorpan är uppdelad i plattor som rör sig några centimeter om året. Kontinenter bryts sönder, driver sakta isär och kolliderar på nytt, så att mönstret av oceaner och kontinenter hela tiden långsamt förändras.

Hur bildas berg?

Stora bergskedjor bildas i allmänhet när kontinentplattor kolliderar. Då pressas jordskorpan ihop så att berggrunden veckas och förtjockas. Andra bergskedjor och högplatåer bildas huvudsakligen genom att jordskorpan höjer sig vertikalt.

Om planeten Jorden kan du läsa på rymdsidorna

Powerpoint: Plattektonik och kontinentaldrift
En powerpoint-presentation om jordklotets byggnad, plattektonik  och kontinentaldrift för skolbruk (högstadium och gymnasium), framtagen av Naturhistoriska riksmuseet och Föreningen för Geologins Dag. Baserad på samma material som dessa sidor. Plattektonik och kontinentaldriftPowerpoint