Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Varför är inte jorden kall?

Jag tycker att det är konstigt att jorden kan vara så varm som den ändå är trots att den befunnit sig i mycket kall rymd i över 4 miljarder år - hur kan det komma sig, borde den inte ha kylts av för länge sedan?
Den brittiska fysikern lord Kelvin gjorde på slutet av 1800-talet en beräkning hur gammal jordklotet kunde vara, om det börjat som en rödglödande flytande magmaboll och sedan svalnat av till nuvarande temperatur, och kom fram till svaret 100 miljoner år (sedan reviderat till bara 20 miljoner år). Vad han dock inte kände till var radioaktiviteten, som inte upptäckts vid denna tid.

Radioaktiva sönderfall av framförallt uran, thorium och kalium i jordens inre alstrar hela tiden ny värme. Detta är drivkraften bakom vulkanism och bakom kontinentplattornas rörelser, och orsaken till att jorden inte svalnat av helt trots att vi nu vet att den är 4,5 miljarder år gammal.

När det gäller jordens yttre temperatur - atmosfärens temperatur - har värmen från jordens inre väldigt liten betydelse, utan denna styrs av solstrålningen i kombination med den växthuseffekt som atmosfären ger upphov till.

Läs mer om planeten jorden på rymdsidorna

Läs mer om jordklotets utvecklingling på geologisidorna