Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Vilken är världens minsta levande varelse?

Fråga:

Hej! Min son har en fråga som jag inte lyckats googla fram svaret på. Han vill veta vilken världens minsta levande varelse är.

Ebba

Svar:

Hej Ebba!

Minsta kärnorganismerna (eukaryoterna) är växtplankton i släktet Ostreococcus. De blir bara 0,8 mikrometer i diameter (dvs mindre än en tusendels mm). Men fast den är så liten innehåller den i princip samma saker som våra celler! N = cellkärnan (med DNA) och m = mitokondrien (cellens kraftverk). Dessutom innehåller den en kloroplast (c) som används för fotosyntes. Men verkligen compact living!

Illustration av en cell med cellkärna, mitkondrie och kloroplast. Längst ner texten "150 nm".

Bearbetning av "Eukaryotic cell size extremeslänk till annan webbplats" av Henderson, G. P., Gan, L., and Jensen, G. J. Licens: CC BY-NC-SA 3.0länk till annan webbplats

Minsta bakterien är lite lurigt eftersom det finns en del små bakterier som bara lever i symbios med andra organismer och inte klarar sig själva. Dessutom kan bakterier bli extra små om det är ont om mat. Men en av de minsta frilevande bakterierna är Pelagibacter ubique. De är bara 0,37-0,89 mikrometer långa och 0,12-0,20 mikrometer i diameter. De är tydligen supervanliga i alla hav.

Mikroskopbild av bakterier

Mikroskopbild av bakterien Pelagibacter ubique.

Andra rekordsmå organismer finns ganska bra listade på engelska wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Smallest_organismslänk till annan webbplats

Mvh / Didrik Vanhoenacker, Jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet