Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Två döda humlor på marken bland löv.

Döda humlor.

Varför humledöd under lindar?

Fråga:

Hej,

Har sett massor av döda humlor under lindar i en park. Är det massdöd av humlor och varför i så fall?

Hälsningar
Orolig

Svar:

Hej Orolig,

När det gäller döda humlor under lindar finns det mycket diskuterat kring detta. Häromåret kom dels en forskningssammanställning av norska Vitenskapskomiteen för mattrygghet, dels en review-artikel av Koch och Stevenson i ansedda tidskriften Biology letters.

Kort sammanfattning:

  • Det finns många rapporter från olika länder om döda humlor i anslutning till lindar.
  • Man vet inte varför det är så.

Båda artiklarna menar att det inte finns något stöd för att lindarnas nektar skulle innehålla sockerarten mannos och därför vara giftig för humlor.

Man vet inte om andra ämnen i eller på lindar eventuellt skulle kunna påverka humlor.

Att humlorna skulle dö av ålder och bara hamna under lindar för att det är en viktig nektarväxt där det befinner sig många humlor bedöms som mindre troligt i artikeln av Koch och Stevenson. De refererar till en tysk studie där de döda humlorna inte hade mer slitna vingar (som är ett tecken på flygande insekters ålder).

Att humlorna skulle dö av svält för att konkurrensen mellan olika humlor och bin skulle göra att nektarn i lindar tar slut bedömer Koch och Stevenson som en trolig delförklaring, medan den norska sammanställningen uttalar sig mer försiktigt om detta.

Slutligen skriver Koch och Stevenson att det inte är omlöjligt att lindarna med doft eller koffein lurar humlorna att besöka lindarna mer än optimalt och att detta i sin tur leder till att de svälter ihjäl där i högre utsträckning.

Båda artiklarna betonar att nettoeffekten av en lind mycket väl kan vara positiv för humlor trots att många individer hittas döda under dem. Det är trots allt en resursrik nektarväxt.”


Mvh / Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet