Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Vita tussar med aspfrån som ser ut som snö över en grön gräsmatta. Två personer samtalar en bit bort.

Vad är det vita luddet?

Fråga:

Hej Jourhavande biolog,

I går var jag ute på Gärdet i Stockholm och det var som att befinna sig i ett snöfall Luften var full av vitt ludd - men vad är det? Blir orolig att det är pollen.

Undrar en nyfiken
Catharina

Svar:

Hej Catharina!

Det är aspfrön. Och i år är det exceptionellt mycket. Aspens frön är små och har svårt att gro och etablera sig om det redan finns andra växter på marken.

I Åtgärdsprogrammet för hotade arter på asp står det att fröföryngring är ovanligt men att "stora bränder som skapar bar mineraljord kan ge en god fröföryngring av asp" och att "sannolikt anläggs blomanlag främst under ovanligt varma somrar".

Detta stöds av forskning i Abisko (Van Bogaert m fl, 2010) och Finland (Tarja Latva-Karjanmaas doktorsavhandling). Det skulle alltså kunna vara en evolutionär fördel för aspen att använda varma somrar som en trigger-signal för att producera många blomknoppar eftersom varma torra somrar också gör att det blir fler skogsbränder.

Så på våren när aspens blomknoppar utvecklas till asphängen och senare till mogna aspfrön kan de små fröna med sitt ludd spridas långväga till fjolårets brandfält och där gro till aspar. Väl på plats sprider sig asparna vegetativt med rotskott i stora kloner.

Det är alltså FRÖN, inte pollen. Man är inte allergisk mot fröna. Aspens pollen spreds för någon månad sedan men asppollen verkar inte heller vara så allergiframkallande.

Mvh / Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet