Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Brunbjörn överst och isbjörn underst. Foto: Didrik Vanhoenacker

Brunbjörn. Foto: Didrik Vanhoenacker

Hur många tänder har en isbjörn?

Fråga:

Hej!

Vi är en skolklass som undrar hur många tänder en isbjörn har, hur stora hörntänderna är, samt hur deras tänder skiljer sig åt från brunbjörnar. Isbjörnen är ju mer specialiserad på en köttdiet.

Svar:

Hej!

Nu har jag och vår däggdjursexpert Daniela Kalthoff tittat på björnskallar. Björnar har på ena sidan i underkäken 3 stora kindtänder, 1-3 små kindtänder, 1 hörntand och 3 framtänder. I överkäken har de samma, fast bara 2 stora kindtänder. Så totalt har de ungefär 30-38 tänder.

Skallarna och tänderna är ungefär likadana och ungefär lika stora på brunbjörnar och isbjörnar. Det bästa sättet att skilja på dem är att hos brunbjörnar är den bakersta kindtanden i överkäken nästan oval. Hos isbjörnar är den avsmalnande bakåt och ser ut ungefär som en karta över Sydamerika.

Den övre skallen kommer från en brunbjörn, den undre från en isbjörn. Björnar hör till gruppen rovdjur, men de flesta är allätare och tänderna är inte lika vassa som hos t ex rävar. Isbjörnar har förvisso gått tillbaka till att bara äta kött, men deras tänder är fortfarande typiska björntänder.

På isbjörnsskallen på bilden var hörntänderna 5 cm långa, men på en mindre isbjörnsskalle, som vi också mätte på, var de bara 3,5 cm. Generellt har björnhannar större hörntänder än björnhonor.

Mvh / Didrik