Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Hur många spindelungar?

Husspindel bland nät med äggkokonger.

Foto: Yvonne Abrahamsson

Fråga:

Vi är några barn på en förskola som har några frågor om vår husspindel. Sen oktober har vi en spindel i ett akvarium. När vi kom tillbaka till förskolan efter nyår, såg vi att hon lagt en äggsäck i sitt nät. I mitten av januari hade hon satt ytterligare en äggsäck i nätet. Och idag när vi tittade till henne såg vi att det fanns en tredje äggsäck.

Från den första äggsäcken kröp det ur 25 små spindlar den sista januari.

Hur många säckar kan hon lägga utan att träffa en han spindel?
Kommer det att komma små spindlar ur de andra äggsäckarna?
När kan man ta bort de små spindlarna från sin mamma?

små husspindlar. 

Foto: Yvonne Abrahamsson

Svar:

Hej Yvonne!

Spindelexperten Kajsa Mellbrand svarar att hon inte vet hur många kokonger de kan lägga. Men det är inte ovanligt att en hona gör flera äggkokonger efter samma parning, och då är alla kokongerna befruktade. Så räkna med att det kan komma småspindlar ur alla.

Det är dags att släppa ut ungarna när man ser att de självmant börjar lämna varandra och kokongen, dvs klättra omkring i nätet och utanför det. Efter det kommer de att betrakta varandra som byten.

Ett tips är att behålla några ungar så att ni kan se dem växa (mata med bananflugor). Honan brukar tyvärr inte leva länge efter att hon fått sina ungar, så ni kan ju också behöva en efterträdare.

Om ni inte gör det redan kan det vara bra att spraya lite vatten i nätet med finaste strålen på en blomspruta en gång om dan. Bara pyttelite, detta är spindlar som vill ha det torrt. Men små spindelungar är väldigt uttorkningskänsliga och kan behöva lite extra fukt.

Mvh / Didrik Vanhoenacker, Jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet

Läs mer om insekter och spindeldjur!