Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Hur kan man höra sina egna tankar?

Två öron varav ett spegelvänt. Foto: wikimedia

Foto: Wikimedia

Fråga:

Hej,

Min fråga är egentligen inte relaterad till skolan. Jag är mest nyfiken.

Under tiden jag funderar hör jag min egna röst. Hur kan man göra det när det inte är ett yttre ljud?.

Svar:

Hej Angelica!

Man tror att det är kopplat till något som på engelska kallas för corollary discharge. Det betyder att förutom att hjärnan skickar en signal till talorganen att säga TÅG även skickar en kopia av signalen till andra delar av hjärnan att det snart kommer låta TÅG. Och då hör vi TÅG. Perfekt när man även behöver kunna höra andra saker samtidigt.

När man tänker i ord tror man att det bara är kopian som skickas. Och då "hör" vi TÅG ändå. Man tror att det är samma fenomen som gör att det inte går att kittla sig själv.

Samtidigt som hjärna skickar signalen KITTLA FOTEN till fingrarna får andra delen av hjärnan en kopia av detta och är redan beredd på reaktionen från fotens känselceller.

Vill du läsa mer om detta rekommenderar jag forskning av Mark Scott, t ex den här artikeln.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En intressant parallell till detta är att döva på motsvarande sätt ibland tänker på teckenspråk, de hör alltså inte sina tankar, utan ser dem. Ett annat coolt experiment beskrivs här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mvh / Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet