Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Ekorrar, källkritik och skolarbeten

Ekorre på en gren. Foto: Alexandar Vujadinovic/Wikimedia.org

Foto: Alexandar Vujadinovic/Wikimedia

Fråga:

Hej!

Jag heter Hanna och jobbar med ett skolarbete om ekorren och källkritik.

Jag ska alltså hitta fakta om ekorren men samtidigt ha pålitliga källor och berätta varför källorna är trovärdiga.

Jag undrar varför jag kan lita på era texter på hemsidan om ekorren. Varför är er sida en pålitlig källa som man kan lita på.

Svar:

Hej Hanna!

Generellt är museum, universitet och andra statliga institutioner pålitliga källor. Vår information är ofta skriven eller i alla fall granskad av forskare eller specialutbildade personer. Vi har oftast inga ekonomiska intressen kopplade till informationen.

Jämför t ex med skogsbolagens information om naturvårdshänsyn i skogen eller skadedjurbolagens information om getingar. Deras information är ofta också skriven av experter och för det mesta korrekt. Men man kan inte helt bortse från risken att ekonomiska intressen gör att vissa saker betonas mer än andra.

Just i fallet med vår hemsida om ekorren är den skriven av ekorrforskaren Olavi Grönwall. Han jobbade tidigare här på museet, men är nu pensionerad. Han håller dock fortfarande på med ekorrar!

En nackdel med våra faktasidor på museet, jämfört med t ex engelska wikipedia, är dock att det inte finns källhänvisningar till var informationen kommer ifrån. På engelska wikipedia (och i viss mån på svenska wikipedia) framgår det nästan alltid varifrån informationen på sidan är hämtad. Då kan man själv kolla att det verkligen stämmer.

PS

Läs mer om ekorren på våra sidor! :-)

Mvh / Didrik