Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
En trädgårdshumla som flyger så att vingarna blir suddiga. Catullia (S. Brunbäck) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Foto: Catullia/Wikicommons

Bara humlehonor?

Fråga:

Hej

Jag läste någonstans att de humlor (bin?) man ser nu är bara honor för alla hanar dog i höstas. Hur kan det då bli nya om det bara finns honor kvar?

Hälsningar

Marielle

Svar:

Hej Marielle!


Hos humlor (och getingar) är det bara årets nya drottningar som övervintrar. Den gamla drottningen, alla arbetare och alla hannar dör på hösten. Men de nya drottningarna har redan parat sig med hannarna (innan dessa dör). Därför kan de övervintrade drottningarna anlägga nya humlesamhällen på våren och lägga ägg som först blir arbetare och senare på sommaren även drottningar och hannar.

Hos honungsbin (som vi har i bikupor) överlever hela samhället under vintern. Myror fungerar också så.

Hos solitärbin finns olika övervintringsstrategier. Ofta övervintrar både hannar och honor som puppor eller stora larver. De parar sig när de kläcks på våren eller sommaren. En del arter kläcks på sommaren eller hösten och sitter kvar i boet tills det blir vår igen och parar sig då. Några arter parar sig redan på hösten och då övervintrar bara de befruktade honorna.

Mvh / Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet