Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Snäckor och musslor

Snäckor och musslor hör till gruppen blötdjur. Snäckor lever över nästan hela jorden och varierar mycket i storlek. Musslor däremot lever i alla sorters vatten och det finns ett stort antal arter. Vad mer som skiljer dem åt kan du får reda på här.

Vinbergssnäcka

Vinbergssnäcka. Foto: Lars-Åke Janzon

Snäckor

Snäckor lever över hela jorden, utom där marken är ständigt frusen och i torra öknar. Snäckor har ett enda odelat och spiralvridet skal. Storleken varierar mellan 1 millimeter och cirka 1 meter.

Vinbergssnäckan

Många snäckor lever i hav och sjöar men det finns också arter som lever på land. Ibland kallas dessa landsnäckor felaktigt för sniglar. Om man beställer "sniglar" på restaurang är det ofta vinbergssnäckor som serveras. Vinbergssnäckan är Sveriges största art av landsnäcka. Flera närbesläktade arter odlas i Europa.

Flodpärlmussla
Flodpärlmussla.
Foto: Jakob Bergengren,
Länsstyrelsen i
Jönköpings län.

Musslor

Musslor lever i sött, bräckt eller salt vatten och kännetecknas av att de har två skal som hänger ihop med ett ligament (ett slags elastiskt band).

Det finns cirka 20 000 nu levande arter av musslor. De flesta lever grävande i bottensediment eller sitter fast på bottnen, medan vissa är fastsittande på andra djur.

Om svenska sötvattensmusslor

Blå mussla

Den marina blåmusslan är en välkänd art som serveras i maträtter, liksom ostron vilka ofta äts råa och av många betraktas som en delikatess. Skalet från vissa musselarter används som råmaterial till nytto- och prydnadsföremål eller som råvara för kalk. Några arter utnyttjas för pärlemor och pärlor. De "snäckskal" man hittar på havsstränder kommer oftast från musslor.