Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Rundmaskar Bildgalleri

Här ser du bilder av rundmaskar, eller nematoder, fotograferade i ett svepelektronmikroskop (SEM).

Foto: Sven Boström. Klicka på respektive bild för att se den i större version.

Cervidellus spitzbergensis

Framände av Cervidellus spitzbergensis. De sex läpparna är uppsplittrade i flera delar och 'labiala probolae' ser ut som små hjorthorn hos denna art.

Cervidellus spitzbergensis tail

Bakände av Cervidellus spitzbergensis.

Acrobeloides nanus

Framände av Acrobeloides nanus. Detta är troligen ett av världens vanligaste ryggradslösa djur. Arten finns på alla kontinenter inklusive de subantarktiska öarna. Den trivs i svenska skogs- och jordbruksmarker där individantalet kan gå upp till över en miljon per kvadratmeter.

Eucephalobus mucronata

Framände av Eucephalobus mucronatus. Denna art finns bland annat i svensk åkermark och har sex höga spetsiga läppar.

Acrobelophis minimus

Framände av Acrobelophis minimus, som är funnen i bland annat svensk åkermark. Den har tvågrenade 'labiala probolae' som liknar en stämgaffel.

Acrobeles ciliatus

Framände av Acrobeles ciliatus. Denna art finns i sandiga jordar över hela världen. Djuret på bilden är från Sverige. Läppar och 'labiala probolae' är komplicerat byggda med långa sidoutskott.

Acrolobus emarginatus

Framände av Acrolobus emarginatus. Arten finns på många håll i världen och har även hittats i svensk åkermark. Den har sex stora bladlika läppar.

Acromoldavicus skrjabini mini

Framände av Acromoldavicus skrjabini som ursprungligen hittats i Moldavien. På senare tid är den också funnen i Grekland, Spanien, Ungern och Iran. Djuret på bilden är från den grekiska ön Samos. Läpparnas utseende är mycket komplicerat hos denna art.

Plectus rhizophilus

Framände av Plectus rhizophilus. Arter av släktet Plectus är vanliga i svenska skogs- och myrmarker. Djuret på bilden kommer från den subantarktiska ön Sydgeorgien. De fyra utskotten är sinnesorgan och den stora öppningen leder in till ett slags luktorgan – det finns en likadan öppning på motsatta sidan av framänden.

Metateratocephalus crassidens mini

Framände av Metateratocephalus crassidens som tillsammans med de två arterna Teratocephalus costatus och T. lirellus förekommer i svenska skogs- och myrmarker. Djuren på bilderna är från Svalbard.

Teratocephalus costatus

Teratocephalus costatus

Teratocephalus lirellus mini

T. lirellus