Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Daggflugor

Daggflugor är en grupp små (2-4 millimeter långa, skalstrecket på bilden ovan motsvarar 1 mm ) flugor som lever av ruttnande och jäsande växtdelar i fuktig miljö ute i naturen. Den artrikaste gruppen är bananflugor som tillhör släktet Drosophila.

Vi har ett 30-tal arter av släktet Drosophila i Sverige. Inomhus förekommer den stora ättikflugan Drosophila funebris, och den lilla ättikflugan Drosophla fenestrarum. De lever på jäsande frukter. Men de kan klara sig på surnande vin, ättika och lever då på de jäst- och svampcellerna som finns där.

Har du fått en koloni inomhus, det händer lätt sommartid, är det viktigt att göra sig av med gammal frukt.

Bananfluga.

Bananfluga.

Bananflugan Drosophila melanogaster lever vild i naturen i Sverige. På sommaren kan den komma in på besök bland annat i våra hem, inlockade av gammal frukt. Man kan då även se den i svärmar över övermogen frukt i våra matvaruaffärer. I hela världen finns det ett 1000-tal arter av släktet Drosophila.

Livscykel

Den vanliga bananflugan Drosophila melanogster har en väldigt kort livscykel. Vid 25 grader tar det millimeterstora ägget ett dygn att utvecklas.

Den vita larven genomgår tre larvstadier, under sammanlagt fyra dygn. Därefter förpuppar den sig, vilket tar fyra dygn för att omvandla larven till färdig fluga.

När flugan kläckts parar de sig, men det tar ytterligare ett dygn från kläckning tills att äggen har mognat och honan lägger dessa. Vid 18 grader är tiden det dubbla.

Forskningsdjur

Bananflugor, främst arten Drosophila melanogaster, har använts mycket av genetiker. Detta beror på att den har stora spottkörtlar som innehåller så kallade jättekromosomer som kan studeras i mikroskop.

Arten är också mycket variabel i utseende och man kan göra korsningar mellan dessa. Tack vare att den är lättodlad och har en snabb generationstid på 10-14 dagar i rumstemperatur kan man snabbt göra försök.

Den används på biologiska grundutbildningar världen över. Arten är även lämplig för studier av reproduktionstrategier, populationsstudier med mera. Den beskrevs för vetenskapen 1830 av Johann Wilhelm Meigen.

Namnförklaring

Det vetenskapliga namnet Drosophila melanogaster kommer från några grekiska ord. "Drosos" betyder dagg och "philo" älska som en vän, således "daggälskande" vilket vi har i familjen daggflugors svenska namn. Vidare, betyder "melan" svart och "gaster" mage, vilket är en beskrivning på flugans svarta mage.

Systematik:

Rike: Animalia
Stam: Arthropoda
Klass: Insecta
Ordning: Diptera
Familj: Drosophilidae
Släkte: Drosophila
Systematik

Litteraturtips

Anthon, H., 1982, Myggor och flugor i färg (Stockholm)
Brink, P., 1963, Daggflugor. I: Hanström, B. (Red.), Djuren Värld, 3: 432-433.
Chinery, M., 1976, Nordeuropas insekter - en bestämningsbok (Stockholm)