Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Fjärilar

Här kan du läsa om fjärilar och vad som kännetecknar dem. Du hittar också exempel på vanliga svenska fjärilar under vår och sommar.

Silverblåvinge. Foto: Lars-Åke Janzon

Silverblåvinge. Foto: Lars-Åke Janzon

Fjärilarna har en världsvid utbredning, och det är den näst största ordningen bland insekterna med cirka 150 000 olika arter. I Sverige finns drygt 2 800 arter.

Vad kännetecknar fjärilar?

Till fjärilarna räknas de insekter med två par vingar, som är mer eller mindre täckta av små vingfjäll. Det finns dock några arter vars honor helt saknar vingar.

Nästan alla fjärilar har sugande mundelar som är formade som ett sugrör som kan rullas ihop. Med sugsnabeln suger de nektar och andra flytande safter.

Vissa primitiva fjärilar äter fastare föda som exempelvis pollen, och de har käkar.

Dag- och nattfjärilar

Dagfjärilarna är en grupp inom fjärilarna. Det finns inget enkelt och helt säkert sätt att utseendemässigt skilja mellan dagfjärilar och olika nattfjärilar.

En hjälp är att titta på antennerna. Hos dagfjärilar avslutas de nästan alltid med en liten klubba. Andra fjärilars antenner är oftast fjäderlika hos hanarna, och smala och raka utan klubba hos honorna.

Dagfjärilarna är ofta färggranna och dagaktiva medan olika nattfjärilar mestadels är kamouflagtecknade och nattaktiva - men denna regel har många undantag.

Nattfjärilarna delas i sin tur upp i de onaturliga grupperna storfjärilar och småfjärilar, alltefter nästan enbart storleken.

Ordningens vetenskapliga namn Lepidoptera kommer från grekiskan och betyder "fjälliga vingar".

Fjärilar på våren
Fjärilar på försommaren
Fjärilar i juli
Största fjärilarna
Övriga fjärilar

Läs också om..

Larver