Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Spår efter däggdjur

Fotavtryck, spillning och andra spår efter djur stöter man ibland på i naturen. Men vilket djur har lämnar dem? Här hjälper vi dig på traven med spår efter några vanliga djur.

Fotspår i snö efter hare

Spår efter hare som har tagit ett skutt i snön.

Sommartid kan man se spår efter våra djur i naturen. Det kan röra sig från tydliga avtryck i lera, till svaga spår i lös sand, eller så flyktiga som våta avtryck på en torr sten eller planka.

Läs mer om djurspår sommartid

Vintern är den tid på året då man ofta ser spår i snön av skogens många djur. Man bör komma ihåg att djurspår i snö snabbt förändras vid mild väderlek, när solen smälter snön. Det gäller även för fin lössnö som lätt blåser omkring även vid svag vind.

Spillning av djur är kan man finna året runt och på skiftande ställen. Exempelvis kan man finna dessa spår på djurets stigar i skogen under sommaren, eller på skarsnön i trädgården en vintermorgon.

Spår efter grävling i snön. Foto: Ingrid Rudqvist 

Spår i snön kan vara vårtecken! Grävlingarna börjar vakna och det är lätt att känna igen deras spår: tår på rad och prickar från de långa klorna. Foto: Ingrid Rudqvist

Ibland om sommaren och hösten kan man hitta ett uppgrävt getingbo, med rester av boet spridda omkring i den närliggande vegetation. Gärningsmannen som gjort detta är vanligtvis en grävling eller fågeln bivråk, men även andra däggdjur som räv och björn kan ge sig på getingbon.

Växtrester efter rådjur

Resterna efter ett rådjurs betande. Foto: Lars-Åke Janzon

Då rådjuret saknar framtänder i överkäken, så sliter eller "repar" det av växterna med ett litet ryck med hjälp av de kraftiga kindtänderna, varvid det blir en ojämn yta på växtresterna. På sly blir det en tofsliknande skäryta.

Hos haren med sina skarpa framtänder får snittytan en skarp kant.