Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Skelett från däggdjur

Här kan du läsa om och se bilder på kranier från olika däggdjur. Det finns även illustrationer av skelett från några arter däggdjur.

Ibland kan man ha tur att hitta kranier eller andra skelettdelar i skog och mark. Att man gör det så förhållandevis sällan beror på att döda djur snabbt försvinner. När ett djur dött tar insekter, mikroorganismer och asätande djur hand om kroppen. Sedan växer gräs över resterna och det försvinner. Därför hittar man oftast enskilda delar av ett djur och inte ett komplett skelett.

När man hittar ett djurben eller kranium i skogen, eller rent av ett helt skelett, kan det vara intressant att veta vilket djur det kommer ifrån. Oftast är det däggdjur, då de skörare benen av fåglar snabbare bryts ned. Förutom att man får vetskap om vilket djur det är, så kan bilder av skelett ge kunskap om djurens byggnad och levnadsssätt. Ibland kan en hel historia rymmas i benresterna, som ett rådjurskranium där man kan finna spår efter räven, som med sina tänder försökt att öppna en frusen skalle en kall vinternatt.

Rådjurskranium ovanifrån

Rådjurskranium med huggmärke efter räv (1=tandmärke). Foto: Ulf Carlberg