Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Rovdjur

Rovdjur är en ordning inom däggdjuren med cirka 250 nu levande arter. Här kan du läsa om några av dem: björn, hund, lejon, säl, utter och varg.

Det som utmärker rovdjuren är deras specialiserade tänder, rovtänder, som tillsammans bildar en kraftig sax för styckning av till exempel kött. Trots namnet innehåller ordningen rovdjur även arter som är helt växtätande, som jättepanda, eller delvis insektsätande, som jordvarg och öronhund.

Landlevande rovdjur finns på alla kontinenter utom Antarktis (säldjur finns även där) och i alla typer av miljöer. Beroende på bland annat de olika livsmiljöerna varierar rovdjurens storlek, från småvesslans 25-130 gram till sjöelefantens 2 000 kg.

Rovdjurens ursprung går tillbaka till slutet av krita, för cirka 70-65 miljoner är sedan. Under historiens gång har många rovdjur utvecklats från trädlevande, klättrande former till marklevande och snabblöpande. De nutida större hunddjuren, till exempel varg, har en särställning i rovdjurens utveckling genom sin sociala natur och anpassning till snabb jakt i flock.