Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
En svagt lutande Saturnus med sina ringar mot svart bakgrund.

Saturnus

Saturnus är känd för att ha de vackraste ringarna i solsystemet. De må vara mycket imponerande men de är inte så tjocka som man kan tro.

Foto: Foto: NASA, ESA, A. Simon (GSFC), M.H. Wong (University of California, Berkeley) och OPAL-teamet.

Flyta på vatten

Saturnus har den lägsta densiteten (massan per volymsenhet) av alla planeter i solsystemet. Den är så låg att den skulle flyta på vatten (på grund av att planetens densitet är mindre än vattnets) om man kunde hitta ett badkar stort nog eller en simbassäng tillräckligt stor att lägga den i.

Saturnus roterar en gång var 10,5 timme. Precis som Jupiter är den inte heller en sfär utan pressas utåt vid ekvatorn, fast inte lika mycket som Jupiter. Eftersom Saturnus roterar så snabbt betyder det att planetens ekvator färdas i 36 000 kilometer per timme eller över 21 gånger snabbare än jorden.

Diskret planet

Saturnus var den sista av planeterna (tillsammans med Merkurius, Venus, Mars och Jupiter) som de forntida observatörerna kände till. Nästa planet ut från solen, Uranus, kan ses med ögat, men du måste veta vart du ska titta eftersom den inte är särskilt klar och inte väcker så mycket uppmärksamhet.

Det finns flera teorier som förklarar varifrån Saturnus vackra ringar kommer. De kan vara:

  1. bitarna av en måne som kolliderade med en komet eller asteroid
  2. en komet eller en asteroid som drogs isär på grund av Saturnus tyngdkraft då den kom för nära planeten
  3. partiklar som bildades samtidigt som Saturnus men planetens gravitation hindrade dem att bilda en måne.
Saturnus med skuggor av dess ringar på planetens yta.

Saturnus måne Tethys (cirka 1 000 km i diameter) kretsar framför de breda skuggorna som kastas av ringarna på planeten. Saturnus har många månar, varav 13 är större än 50 km i diameter. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute.

Innehåll på sidan

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Gavin Kenny