Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Spetsig målarmussla

(Unio tumidus)

Spetsig målarmussla är tämligen allmän och till färgen är den gul till olivgrön. Den förekommer i liknade miljöer som den äkta målarmusslan.

Utseende

Skalet når en längd av 5-8 cm (sällan upp till 12 cm). Det är ungefär dubbelt så långt som högt. Skalets underkant är oftast markerat bågformigt böjd i hela sin sträckning. Mera sällan är denna båglinje mindre utpräglad. Kanten böjer sig mjukt uppåt mot den oftast kilformiga bakänden. Skalfärgen har en gul-gulgrön-olivgrön färgskala. Vid en jämförelse är den oftast mörkare än hos den äkta målarmusslan. Äldre exemplar är oftast mörkt bruna. I rinnande vatten kan arten bli mycket tjockskalig. Skulpturen på umbo består av veckade, vågformiga, något oregelbundna åsar. Den främre slutmuskelns fäste i skalet är, i jämförelse med den allmänna målarmusslan, beläget relativt långt från skalkanten. Låsapparaten är tämligen kraftig. Höger huvudtand är välutvecklad och smalt trekantigt kilformad. I den vänstra skalhalvan är den främre huvudtanden relativt långsträckt och lägre än den bakre, vilken oftast också är kortare. Sidotänderna är smala men proportionerligt något bredare än hos den äkta målarmusslan.

Spetsig målarmussla ovansida

Spetsig målarmussla ovansida

Spetsig målarmussla höger sida

Spetsig målarmussla höger sida

Spetsig målarmussla undersida

Spetsig målarmussla undersida

Spetsig målarmussla vänster sida

Spetsig målarmussla vänster sida

Biologi

Förekommer i likande livsmiljöer som föregående art men även i något mindre näringsrika vatten. Finns också ner till större djup (9-10 m) än den äkta målarmusslan

Utbredning

Tämligen allmän. Förekommer från Skåne till södra Värmland i väster och mellersta Medelpad i öster.

Foto: Håkan Holmberg
Vetenskapligt underlag: Ted von Proschwitz

Innehåll på sidan

Sidan uppdaterad: