Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Äkta målarmussla

(Unio pictorum)

Äkta målarmussla är tidigare känd som allmän målarmussla. Musslan förekommer i Östersjön, men är relativt sällsynt. Färgskalan går från gult-gulbrunt.

Utseende

Skal avlångt, vanligtvis 7-10 cm långt (hos stora sjöformer ibland upp till 14 cm) och 3-4 cm högt. I proportioner oftast mer än dubbelt så långt som högt. Skalets över och underkanter är nästan helt parallella. Underkanten böjer sig uppåt först långt ute i den utdragna, tillspetsade bakändan, vilket ger hela skalet ett "tungformat" utseende. Skalfärgen går ofta i en gul-gulbrun-ljusgrön färgskala. Skulpturen på umbo består av sex kullika upphöjningar anordnade i två rader. Den främre slutmuskelns fäste är, i jämförelse med den spetsiga målarmusslan, beläget relativt nära skalkanten. Huvudtänderna är smala och skarpkantade. I den vänstra skalhalvan är den bakre huvudtanden i de flesta fall starkt reducerad till en liten kantig upphöjning på insidan av den främre. Sidotänderna är höga, skarpkantade och mycket långa.

Äkta målarmussla ovansida

Äkta målarmussla ovansida

Äkta målarmussla höger sida

Äkta målarmussla höger sida

Äkta målarmussla undersida

Äkta målarmussla undersida

Äkta målarmussla vänster sida

Äkta målarmussla vänster sida

Biologi

Arten förekommer i såväl bäckar som större åar, floder och sjöar. Dock ej i starkt strömmande vatten. Den föredrar näringsrika eller måttligt näringsrika vatten. Huvudsakligen i tämligen grunt vatten ner till 5-6 m djup.

Utbredning

Ej så allmän som namnet gör gällande, tämligen sällsynt är en bättre beteckning. Spridda förekomster finns i Östsverige från Skåne till norra Uppland sydöstra Dalarna. Stora utbredningsluckor.

Läs mer:
Skallåsets tänder hos äkta målarmussla

Foto: Håkan Holmberg
Vetenskapligt underlag: Ted von Proschwitz

Innehåll på sidan

Sidan uppdaterad: