Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Daggmask

Fårborstmaskar

Fåborstmaskarna utgör, tillsammans med iglar och igel-liknande maskar, gruppen Clitellata inom ringmaskarna (Annelida, de segmenterade maskarna).

Omkring två tredjedelar av de nära 4.000 kända fåborstmaskarterna på jorden är stora former - det är dem vi i dagligt tal kallar daggmaskar. Daggmaskarna varierar i längd mellan ungefär 2 centimeter och 4 meter. De flesta lever i jord, några i sötvatten, och en enda art är vanlig i havstränder i den tropiska zonen runt jorden.

Övriga fåborstmaskar är mer eller mindre mikroskopiska, mycket tunna och från ungefär 1 millimeter till några centimeter långa. Dessa mindre arter lever till största delen i vatten, antingen sött eller salt, och endast en grupp (familjen Enchytraeidae) är företrädesvis landlevande.

Kännetecken

Gruppen Clitellata, som fåborstmaskarna ingår i, kännetecknas av att könsmogna individer bär en markerad, körtelrik, gördel (clitellum) runt en del av kroppen.

Fåborstmaskarna liknar sina nära släktingar bland ringmaskarna, havsborstmaskarna (Polychaeta), men de har aldrig några pariga utskott kring huvudet. Vanligen har de inte heller så många eller långa borst, som är typiskt för havsbortsmaskar.

Innehåll på sidan

Sidan uppdaterad: