Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Drakfisk

Fiskar

Fiskar är inte en egen avgränsad grupp inom systematiken. De djur som brukar kallas fiskar är bland annat pirålar, nejonögon, hajar, rockor, strålfeniga fiskar, kvastfeningar och lungfiskar.

Fyrfotadjur, som till exempel grodor, ödlor och däggdjur, härstammar från en av grenarna i fiskarnas släktträd. Det gör att en del fiskar är närmare släkt med fyrfotadjur än vad de är med andra fiskar. Därför kan man inte säga att fiskar är en systematisk grupp, utan det är bara något man kallar de olika ryggradsdjur som inte är fyrfotadjur.

Störst och minst

De minsta fiskarterna blir omkring 1 cm långa.

Den största nu levande hajen är valhaj, som rapporteras kunna bli upp till 18 m lång. Malen är den största sötvattensfisken med sina 5 meter. Den största fisken i svenska kustvatten är brugden, en hajart.

Drakfisk. Foto: Lars-Åke Janzon

Drakfisk. Foto: Lars-Åke Janzon

Många olika arter

I dagens fiskfauna domineras sötvattnen av karpar, ciklider, malar och laxkarpar. I havet dominerar de taggfeniga fiskarna, i synnerhet de abborrartade fiskarna. Den artrikaste marina familjen är smörbultarna.

Omkring 58% av världens fiskar är marina, medan sötvattensfiskarna står för 41 %. De grunda kustvattnen hyser drygt 45% av världens fiskarter, och det är i synnerhet korallreven som är mycket artrika.

Fiskarna omfattar totalt cirka 30 000 kända arter.

Läs mer om fiskar

Heter det sill eller strömming?

Läs om drakfiskar och andra giftiga djur.

FishBase är en databas om fiskar där du hittar allt och lite till om fisk. På museet finns FishBase Sverige Länk till annan webbplats. som underhåller och utvecklar FishBase.

Ichthyologi- eller fiskgruppen vid enheten Zoologi ansvarar för Naturhistoriska riksmuseets fisksamling och forskar på fiskarnas systematik och utbredningshistoria.

Strömming. Foto: Olev Mihkelmaa Sill eller strömming

Sill eller strömming betraktas idag som en och samma art, Clupea harengus. Namnet strömming användes för sill fångad i Ö...

Sidan uppdaterad: