Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Björninventering 2020

Insamlingen är avslutad! Tack alla som skickat in prover!

I år inventeras björnstammen i Jämtlands och Västernorrlands län. Var gärna med och hjälp oss genom att skicka in spillning i höst.

För tredje gången inventeras björnstammen i Jämtlands och Västernorrlands län. Inventeringsperioden sträcker sig från 21 augusti till 31 oktober.

Observera att ingen spillning som hittas utanför denna tidsperiod kan användas i populationsberäkningen, då den görs med fångst-återfångst-metodenPDF.

Hjälp till att samla björnspillning - alla kan vara med och bidra

Cirka 20 000 insamlingskit skickas ut från Naturhistoriska riksmuseet. Dessa skickas till bland annat respektive länsstyrelse, jägare och samebyar. Kit kommer även att kunna hämtas på olika ställen i länet, och en lista på dessa ansvarar respektive länsstyrelse för.

Har du inte ett kit men hittar björnspillning kan du samla i till exempel en ren plastpåse, notera fyndplats, hämta ett kit på närmaste utlämningsställe och följa instruktionen.

Inventeringen i Jämtland

Vi hoppas få in minst 4000 prover från Jämtlands län – hjälp oss nå det! Vill du hjälpa till så finns det mer information på Länsstyrelsens sidalänk till annan webbplats, bland annat var du kan hämta insamlingskit.

Inventeringen i Västernorrland

Vi hoppas få in minst 1500 prover från Västernorrlands län – hjälp oss nå det! Vill du hjälpa till så finns det mer information på Länsstyrelsens sidalänk till annan webbplats, bland annat var du kan hämta insamlingskit.

Svenska Jägareförbundet

Det är till stor del jägare som under björn- och älgjakt samlar in björnspillning till inventeringen. Utan deras hjälp skulle inte populationsuppskattningen bli lika bra. Hos Jägareförbundet Mitt Norrlandlänk till annan webbplats kan du läsa mer.

Om du har ett kit sedan tidigare år, kontrollera att svarskuvertet har adressen till Naturhistoriska riksmuseet.

Följ insamlingen via karta

När insamlingen startar kommer du att kunna se varifrån prover har samlats in. Så snart ett prov kommit till museet registeras det i Rovbase och blir till en prick på kartanlänk till annan webbplats. Du kan själv ändra sök

Tyvärr kommer även andra DNA-prover tagna under samma period att synas på kartan, t.ex. från de björnar som skjuts under jakten.

För att se enbart spillningsprover hänvisas till vår egna karta.länk till annan webbplats Man kan söka efter ett specifikt prov genom att klicka på förstoringsglaset på vänster sida i kartan. Man kan även se vilka prover som är extraherade samt om vi hittat björnDNA

Det är viktigt att vi får en jämn provfördelning från båda hela länen under hela inventeringsperioden. Ser du på kartan att du bor/vistas i ett område där inga/få prover har registrerats kan du göra en värdefull insats genom att skicka in den björnspillning du hittar till oss.

Följ ditt prov och se resultatet

Du kommer så småningom att kunna se hur många prover som samlas in per dag och var, samt se var proverna befinner sig i lab-processen på vår egna karta. Provets streckkodsnummer (kom ihåg att notera det) ser du om du för muspekaren över kartmarkeringen.

Du kan även söka fram just ditt inskickade prov i Rovbaselänk till annan webbplats, antingen via det streckkodsnummer det har eller genom att leta rätt på "din" prick på kartan. När resultatet är klart och infört i Rovbase kan du se om fler spillningar hittats från samma björn i år eller under tidigare år. Du kan också se om det är en hona eller en hane. Resultaten matchas även i framtiden och även med prover från döda björnar, så man kan senare komma att se att björnen dött.