Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Tillfällig utställning: The Thin Line - Björn Persson

Svartvitt foto av elefanter som går rakt emot kameran på en savann. Dramatisk himmel i bakgrunden.

“De ser starka ut, nästan ostoppbara, men de vandrar på en tunn linje ...”

The Thin Line av konstfotografen Björn Persson är en tankeväckande betraktelse över en storslagen och vacker djurvärld som befinner sig i en tunn skiljelinje mellan överlevnad och utrotning. Utställningen visar Afrikas vilda djur, vilka har funnits på vår planet i över 50 miljoner år, och som nu hotas av människan och vår påverkan.

Utställningen The Thin Line – Björn Persson består av ett 30-tal utvalda konstnärligt bearbetade bilder och är producerad i samarbete med Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Utställningen visas till och med
12 juni 2022.

Björn Persson är inte bara en internationellt omskriven och prisad konstfotograf – han har också praktisk erfarenhet av att arbeta mot tjuvskytte i Afrika. Med sina konstfotografier, där han fångar djurens personligheter, vill han inte att vi ska fastna i en förtvivlan över det hot som flera av världens djurarter står inför. Snarare är avsikten att dramatisera den storslagna skönhet de inbegriper - och därigenom mana till förändring och engagemang.

The Thin Line är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag.

Ett svartvitt foto av en leopard som blickar upp mot en ljus himmel.

Titel: Soul of the Leopard. Kenya, 2017

”Man skulle aldrig porträttera en människa med teleobjektiv. Detsamma gäller när man fotograferar djur. För att fånga deras själ gäller det att komma nära.”

En gepard sitter under ett ensamt träd och blickar ut över savannen.

Titel: Nirvana. Kenya, 2017

”Det är en känsla av tillhörighet. Som att återvända till sitt eget hjärtas egentliga hemtrakt. För på ett sätt är det faktiskt sant, det var ju här som mänskligheten tog sina första steg och påbörjade resan mot civilisationens tillkomst.”

Björn Persson ligger på marken framför en noshörning och fotograferar.

Foto: Larisa Persson

”Många frågar mig hur jag kan komma så nära, om jag är rädd. Eftersom jag har arbetat med viltvård i Afrika är jag bra på att läsa djuren. Jag vet när det är läge att nära sig, eller att backa.”