Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Öppettider:
Tisdag–söndag 10–17


  • Huvudmeny
Text Wildlife photographer of the year till vänster. Till höger en bild på en lejonhona som dricker vatten och tittar in i kameran,

Wildlife Photographer of the Year

Kort intervju med Jan vad der Greef, vinnare i kategorin Svart och vitt

Jan van der Greef från Nederländerna har prisats i tävlingen flera gånger och höll i ett föredrag i samband med utställningens öppnande. Han berättade om hur han som fyraåring drabbades av polio och förlamades från midjan och nedåt och hur han inte låtit det stoppa honom.

Han berättade om hur han fått be om hjälp med att ta sig ut till naturen och ibland fått involvera en handfull personer som burit honom och hans rullstol för att han ska kunna nå ut i regnskogen. Jan van der Greef har inte låtit något stå i vägen för sin längtan att få skildra naturen och förmedla de känslor som den ger honom.

Hans verk "The vison" vann kategorin Svart och vitt.

Efter ett tag föddes idén om att skildra när kolibrierna sökte nektar i en viss blomma med en viss bakgrund. Efter flera dagars ihärdigt väntande och fotande satt till slut bilden där. ”The vision” – där en kolibri tillsammans med en nektarfylld blomma bildar ett kors vann kategorin ”Svart och vitt” 2018. Ett tydligt exempel på att det kan innebära en del väntan från det att fotografen befinner sig på rätt plats med rätt idé, tills att även tiden är den rätta.