Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Foto: Fredrik Ehrenström

Under ytan - en fotoutställning

I utställningen Under ytan visas spännande och färgstarka fotografier av både små och stora marina djur som lever i allt från riktigt kalla vatten till varma tropiska hav. Visas från 7 april till 13 januari.

Fotografierna är tagna av svenska undervattensfotografer.

Utställningen är en samproduktion mellan Naturhistoriska riksmuseet och Sällskapet för Undervattensfotografi.

Skrubbskädda (Platichthys flesus). Skrubbskäddan lever på bottnen precis som sin släkting rödspättan. De kan korsa sig med varandra. Öckerö, Sverige. Foto: Anders Bergstedt. 

Skrubbskädda (Platichthys flesus). Skrubbskäddan lever på bottnen precis som sin släkting rödspättan. De kan korsa sig med varandra. Öckerö, Sverige. Foto: Anders Bergstedt. Klicka för större storlek.

Mantisräka mot svart bakgrund.

Mantisräka (Odontodactylus scyllarus). Jag är en runt 10 cm lång honräka som "boxar" ihjäl mitt byte med hjälp av frambenen. Kan du se så mycket rom jag bär med mig? Lembehsundet, Indonesien. Foto: Fredrik Ehrenström. Klicka för större storlek.

Marulk  (Lophius piscatorius). Möter du en marulk i öppet vatten kan den gapa hotfullt. Tänderna är rätt små och harmlösa om du inte är en liten fisk förstås. Fast riktigt stora marulkar kan sluka en dykand.  Kristiansund, Norge.  Foto: Fredrik Ehrenström. 

Marulk (Lophius piscatorius). Möter du en marulk i öppet vatten kan den gapa hotfullt. Tänderna är rätt små och harmlösa om du inte är en liten fisk förstås. Fast riktigt stora marulkar kan sluka en dykand. Kristiansund, Norge. Foto: Fredrik Ehrenström. Klicka för större storlek.

Foto med dykare som lyser med ficklampa mot nakensnäcka.

Foto: Fredrik Ehrenström

Skorpionfisk.

Skorpionfisk. Foto: Fredrik Ehrenström.

Slemfisken är lätt att känna igen med sin ”buske” i pannan men svår att se eftersom den mest håller till under stenar och i klippskrevor. Väderöarna, Sverige. Foto: Annika Persson.

Slemfisk. Foto: Kjell Williamsson