Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Våra favoritplatser

Klass 4 läsåret 2016/17 på Tillingeskolan i Mönsterås kommun.

Elevernas Motivering:
Vi har valt ut våra gemensamma favoritplatser i naturen som vi har satt ihop i en film.

Favoritplats 1: Bäcken är en väldigt fin och lugn plats. I närheten på andra sidan ligger det en fotbollsplan, det är enkelt att gå dit då. Vi vill att bäcken ska vara kvar i 50 år för det är väldigt många smådjur, som grodor och insekter som lever där.

Det är också mysigt eftersom man hör vattnet komma på sommaren. Bäcken påminner också om regnskogen. Den leder ut till havet och går förbi skolan.

Tyvärr är det mycket skräp i bäcken därför vill vi förbättra vår miljö och uppmärksamma andra om det. 

Elever i Tillingeskolan i Mönsterås.

Så kom bidraget till:

Vi började tänka i banorna kring hur vi ska skydda den natur som vi har utanför skolan. Sedan hade vi en chans att åka på klassresa och det ville vi ju verkligen! Eleverna tyckte också att det var en rolig idé att göra något annorlunda, inte bara sitta och läsa om hur naturen ser ut, utan att kunna gå ut och ha utelektioner.

Kollade valda platser
Eleverna började med att fundera vad ”skydda naturen” är. Vi hade redan sett filmen om att skydda naturen. Därefter berättade varje elev vilken hans/hennes favoritplats var i närheten och varför. Nästa lektion gick vi ut och kollade på de valda platserna som vi hade planerat innan och så tog vi både kort och filmade. Eftersom eleverna kunde området runt om ganska väl, var det inte så svårt att välja sin favoritplats, men det var inte heller det enklaste att motivera varför det var en favoritplats.

Gemensam film
När alla favoritplatser hade blivit fotade eller filmade valde klassen tillsammans vilka 4-5 favoritplatser vi skulle använda. Det slutade med en gemensam film.

Klassen var drivna i att hitta sin favoritplats och berätta om den redan från början, men under arbetets gång växte deras lust och intresse för att verkligen kunna skydda den i framtiden. Eleverna bjöd på sig själva!

Besökt med fritis
Som helklass har vi inte besökt favoritplatserna sedan vi spelade in till filmerna. Däremot har de flesta av eleverna varit på platserna med fritids eller på fritiden.

Vi hoppas att fler ska förstå varför naturen är viktig och hur stor påverkan vi har på den. Våra val vi gör idag (nerhuggning, gasutsläpp och dylikt) har en stor påverkan på hur naturen kommer att se ut i framtiden.

Respektera naturen!
Vi måste tänka på den framtida generationen och respektera naturen! Sen hoppas vi också att fler ska tycka det är roligt att gå ut i naturen och spendera tid där, inte bara sitta inne vid en dator.

Illustration av megafon

Juryns motivering:

Bidraget förmedlar berättar- och upplevelseglädje.

Elevernas berättelser om upplevelser på och kopplingar till olika favoritplatser i området påminner oss om betydelsen av närnatur. Härligt lekfullt med rop i flygande löv och spring.