Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Tegelsmorasjön

Klass 4B läsåret 2016/17 på Örbyhus skola i Tierps kommun.

Elevernas Motivering:
Vi tycker att man ska tänka sig för i naturen och inte skräpa ner. Naturen kring Tegelsmorasjön är viktig att bevara för sjön ligger i en mycket gammal socken.

Vi har haft superdagar där med soligt väder, hamburgare och fina fiskmåsar.

Sjön är precis lagom stor för att vi ska tycka det är roligt att cykla runt den.

Elever i Örbyhus skola.

Så kom bidraget till:
Vi gjorde en dagsutflykt på cykel runt sjön. Utflykten var en bra blandning av natur och kultur. Vi besökte först Tegelsmora medeltida kyrka och hembygdsgården. Vi fick guidning på båda platserna. Efter det var vi vid fågeltornet och gjorde Gilla naturen-uppgifter i olika grupper för att samla material till våra tävlingsbidrag.

En förälder var med och guidade oss i fågeltornet. Han hade även ordnat de olika studiebesöken samt en faktafolder med olika frågor som vi arbetade med under dagen. Det föll sig naturligt att vi skulle använda Tegelsmorasjön i våra bidrag till tävlingen.

En superdag med fåglar och hamburgare
Dagen blev inte sämre av det härliga vädret, grillade hamburgare och såg många fåglar. En riktig superdag.

Vi arbetade sedan vidare i grupperna med våra olika bidrag, vi skrev egna manus som inte alltid var så lätta att följa. Utifrån dem filmade vi och sedan fick vi hjälp av elever i åk 5 (de går i åk 6 nu) att redigera.

Tävlingsbidragen roligast
Vi tyckte att uppgifterna i Gilla naturen var roliga men roligast var att göra tävlingsbidragen.

Vi hade aldrig varit till Tegelsmorasjön tillsammans innan vår utflykt men några av oss har varit där på sista april eller för att titta på fåglar. Vi planerar dock att besöka sjön i vår igen, gärna tillsammans med vår parallellklass.

Upptäck sjön
Vi hoppas att vårt bidrag gör att fler upptäcker vilken oas sjön är och speciellt platsen runt fågeltornet. Men också att sjön finns kvar som en viktig plats för djurlivet och kulturlivet om 50 år.

Titta gärna på mer om Tegelmorasjön!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Illustration av megafon

Juryns motivering:

Att eleverna i intervjuer med varandra berättar om egna upplevelser och personliga minnen gör det lilla extra!

Med de personliga berättelserna som utgångspunkt kopplar de fint till flera olika perspektiv: natur, kulturhistoria, dagens situation, slitage och nedskräpning.

Ett plus för fina stillbilder.