Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Skogen i Alvik - vinnarbidraget

Klass 5 läsåret 2016/17 på Alviksskolan i Luleå kommun.

Elevernas Motivering:
En plats som borde bevaras. Kottarna borde bevaras för att ekorrarna ska ha mat. Det tar jättelänge för mossa att växa. Om man går en bit ner så finns det en sjö. Barr. Blåbär är gott för både människor och björnar. Den här platsen ligger en bit utanför Luleå. Det här är världens bästa plats och den måste bevaras om 50 år. Den här platsen måste bevaras för att andra barn ska kunna ta del av glädjen som finns här.

Elever från Alviksskolan gör segergester.

Så kom bidraget till:
Vi skulle arbeta med naturen och tyckte det var spännande att få väva in tävlingen i vårt dagliga skolarbete. Tävlingar skapar lite extra motivation hos eleverna.

Eleverna fick gruppvis välja ut en plats som de ville skulle bevaras. Vi gick gemensamt ut till det naturområde eleverna valt, där fick de fota. Tillbaka på skolan fick de skriva ner stödtext och sedan spela in sin film.

Hittade sin egen plats
Skolskogen är en plats som eleverna besökt återkommande så att det var ganska naturligt att eleverna valde skogen i anslutning till skolskogen. Från förskoleklass har eleverna besökt det valda skogsområdet som ligger i anslutning till vår skolskog. Vi gick upp i grupp och eleverna hittade sin egen plats. En del grupper valde platser på hemmaplan och hade då med bilder därifrån.

Eleverna som gjorde filmen har skrivit och hittat på alla beskrivningar. De gjorde ett manus innan. Det var ett gemensamt arbete i varje grupp om 2-3 elever. Klassen var entusiastisk från början och tyckte att tävlingsmomentet var motiverande.

Fantastisk natur
Genom bidraget hoppas vi att alla förstår vilken fantastisk natur vi har runtomkring oss, om vi öppnar ögonen. Att mångfalden synliggörs och att fler tar sig ut och upplever naturen och arbetar för att bevara den.

Illustration av megafon

Juryns motivering:

Ett filosofiskt och fint sammanställt bidrag som på ett härligt sätt kombinerar människa och natur och som uttrycker glädjen av att vara i naturen!

På ett lustfyllt och tilltalande sätt förmedlas och förklaras varför naturen bör bevaras.

Ett extra plus för det fina introt.