Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Renskär

Klass 6A läsåret 2016/17 på Centrumskolan i Kalix kommun.

Elevernas Motivering:
Det finns mycket fin natur som har bevarats i mer än 100 år. Det är en fridfull plats med frisk luft och fina stigar som leder till vackra stränder.

Det är trevligt att se djuren som lever i den fina naturen. Om Renskär inte skulle finnas mera så skulle alla djuren som lever där inte ha någonstans att bo och då skulle de dö. Därför vill vi att Renskär ska finnas kvar i 50 år till.

Så kom bidraget till:
Vi började med att rita bilder på platser vi gillar i naturen. Vi kollade på filmer om naturskydd och tittade på kartor på nätet över naturreservat i kommunen.

Sen fick vi i läxa att fotografera eller filma något ställe i naturen som vi gillar och vill skydda. Vi tittade på alla bilder i klassen och röstade fram de fem som vi skulle skicka in till tävlingen. När vi valt fem bilder så delade vi upp oss i grupper och hjälptes åt att skriva texterna till bilderna.

Alma och Vilma från Kalix.

Många fina ställen
Först så visste vi inte vad vi skulle välja för det finns så många ställen som är fina. Men till slut bestämde vi oss för att det är den plats vi gillar mest. Det är inte så lätt att ta sig dit. Man måste ha båt. Det gör att ön mest besöks av båtägare. Nu finns det en övernattningsstuga som man kan hyra på ön Getskär som sitter ihop med Renskär.

Trodde inte på finalplats
Vi var inte så ivriga i början. Att rita var inte så kul. Men när vi skulle börja skicka in tävlingsbidrag var det roligare. Vi trodde aldrig att vi skulle gå vidare till final.

Inte förstöra naturen
Vårt bidrag kan föra med sig att människor är mer ute i naturen och att de inte ska förstöra naturen och lämna skräp efter sig. Viktigt att människor låter labyrinten vara kvar. Många vill besöka den.

Illustration av megafon

Juryns motivering:

Ett fint komponerat collage av bra text och bilder visar platsen ur flera perspektiv.

Dess djur, naturtyper, kultur, människor och årstider beskrivs på ett fint sätt.

Att skydda natur för att djur ska ha någonstans att bo är ett starkt argument!