Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Moder natur drar människor till varandra

Klass 4-6 läsåret 2016/17 på Hedens skola i Sala kommun.

Elevernas Motivering:
Det här är en rolig plats, därför vill vi att den ska vara kvar i framtiden. Vi klättrar och glider på stenarna. Platsen är viktig för barn nu och kommer att vara viktig för barn i framtiden.

Det luktar äkta natur och det känns som att vara i fantasins värld när vi är här. Det är en bra plats för både människor och djur. Det är också en fridfull plats för fina växter och vackra djur.

Utan att man ens tänker på det så finns det under fötterna ett eget litet ekosystem.

Klass 4-6 läsåret 2016/17 på Hedens skola i Sala kommun.

Klass 4-6 läsåret 2016/17 på Hedens skola i Sala kommun.

Så kom bidraget till:
Vi hoppas att vår bild ska göra andra människor glada. Att andra människor ska tycka att den är fin och förstå att platsen är värdefull.

På den här platsen kan barn göra många olika aktiviteter, några exempel är att bygga kojor, glida ned för stenarna som en naturlig rutschkana och göra volter. Allt blir roligare med fantasi och den är enkelt att använda fantasin på den här platsen!

Viktigt ekosystem
Skogen är ett viktigt ekosystem med många olika organismer som vi vill ska finnas kvar i framtiden. Vi hoppas att människor ska tänka på att vara snälla mot naturen och inte förstöra den. Vi vill be alla vuxna och barn att sluta slänga skräp och förgifta naturen! Vi vill att människor ska inse att naturen är viktig för människan, växter och djur.

Solig sensommardag
Arbetet började en solig sensommardag i augusti då vi hade en hajk tillsammans på skolan. Eleverna blev indelade i grupper och tog kort på olika saker som är viktiga att bevara på vår skolgård och i skogen som ligger precis intill skolan. Tillsammans utvecklade vi motiveringarna som grupperna jobbat med till bilderna.

Svårt välja plats
Det var ganska svårt att välja plats. Vi var många i klassen som hade bra idéer om vilka bilder vi ville ta. Alla bilder var fina och betydde mycket för var och en som tagit bilden. Att vi var indelade i grupper och fick ta fler bilder som vi senare fick välja mellan gjorde arbetet lite lättare. Vi tog beslut tillsammans genom att rösta.

Leka och umgås
Rubriken till vår motivering Moder natur drar människor till varandra kom Joel på och betyder att naturen är en plats för människor att leka och umgås i. Att tillexempel ta en fika tillsammans med vänner i naturen är mysigt.

Populär plats
Platsen som vi fotograferat är populär bland eleverna på Hedens skola. Vi besöker ofta platsen på rasterna eller på eftermiddagarna när vi går på fritids för att leka tillsammans. Ibland har vi även lektioner här. Under höstterminen har vi tillexempel spelat in en film om Sala silvergruva på platsen vid de stora stenarna.

Illustration av megafon

Juryns motivering:

På ett känslofullt och fantasieggande sätt fyller eleverna platsen med liv, lek och betydelse.

Elevernas motivering stimulerar sinnena.

Inre bilder skapas och väcker känslan av att detta är en plats att uppleva tillsammans och som vi delar med andra människor och djur.

Inte bara idag utan även i framtiden.