Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Dalby-Skrylle

Klass 6A läsåret 2016/17 på Fäladsgårdens skola i Lunds kommun.

Elevernas Motivering:
Vi vill skydda naturen för att det finns djur, växter och svampar som vi behöver skydda. I naturen kan man få en upplevelse, man kan ta en fridfull joggingrunda. Man kan ha roliga picknickar, man kan bada i sjöar och hoppa från klippor. Vi vill skydda vägen emellan Skrylle och Dalby för det är bra ställe att koppla av.

Men också att ha kul. Och det kanske ligger en gammal historia bakom den. Man kan fiska kräftor i stenbrottet. Och det finns vresbokar som inte finns på så många ställen i Sverige. Vresbokar är utrotningshotade. De var vanliga förr. De har vågiga stammar men i förr i tiden ville man att stammarna skulle vara raka. Vresbokarnas nötter är taggiga.

Dalby

Så kom bidraget till:
Vi åkte på en fantastisk friluftsdag och såg en massa fina träd och väldigt fin natur. Vi vandrade länge, många fick ont i benen, men det var det värt.

Då tänkte vi att om vi fortsätter släppa ut avgaser så kanske den här fina naturen inte finns när vi blir stora. Och då kan ju inte våra barnbarn få uppleva naturen.

Det är inte många länder som har sådan fin natur som vi i Sverige som man dessutom får gå runt i tack vare allemansrätten. Det gillar vi!

Efter friluftsdagen arbetade vi med våra bilder och skrev manuskort innan vi började filma. Det var kul och samarbetet gick oftast bra. Vi hoppas att fler, framförallt vuxna, tar sig tid att åka ut i naturen och njuta av det som finns.

Man stressar ner av att vara ute i naturen. Ta med en picknick korg och njut!

Illustration av megafon

Juryns motivering:

Ett välgjort och lustfyllt bidrag som på ett underhållande sätt visar hur en plats fyller många olika och viktiga funktioner samtidigt.

Där finns många värden som många kan både nyttja, njuta av och vilja bevara: friluftsliv, bärplockning, mångfalden av arter osv.

Bidraget har en positiv energi som är inspirerande!