Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny
Leopard. Foto: Joe Zammit-Lucia

Expression, Personality and Emotion

En fotoutställning av Joe Zammit-Lucia som porträtterar djurs personligheter. Den visas 15 juni till 3 september.

Med klassisk porträtteknik har Dr Joe Zammit-Lucia skapat en serie porträtt av utrotningshotade djur. Resultatet fascinerar och ställer oss ansikte mot ansikte med vad vi måste tolka som karaktärer, personligheter och känslor hos individerna vi betraktar. Deras ögon blir ett slags fönster till vad vi bara kan föreställa oss är själen hos dessa djur.

Lemur. Foto: Joe Zammit-Lucia

Målet är att med sina bilder förändra relationen mellan människa och djur, men det övergripande målet för Joe Zammit-Lucia är bevarande. Han menar att vi kan utveckla tillräckligt stor respekt för djur så att vi slutar att exploatera jorden utan att tänka på konsekvenserna.

apor. Foto: Joe Zammit-Lucia

Joe Zammit-Lucia är konstnär, forskare och författare som undersöker ämnen relaterade till naturvård och artbevarande. Han är en av världens främsta djurporträttsfotografer och har utvecklat ett unikt sätt att använda djurporträtt för att utforska relationen mellan människa och djur.

Joe Zammit-Lucia

När jag skapar en bild av ett djur är jag inte så intresserad av hur djuret ser ut; djuret som ett objekt att observera. Istället ligger mitt intresse i vad djuret skulle kunna vara. Hur känner jag i relation till detta djur? Hur är det att vara detta djur? Det är denna typ av frågor som intresserar mig.

Vi är idag fler människor på jorden än det totala antalet däggdjur. Det minskade antalet djur på vår planet och utrotande av djur och växtlighet är det tydligaste beviset på vår ohållbara livsstil, enligt Zammit-Lucia.

Antilop. Foto: Joe Zammit-Lucia

Utställningen är producerad i samarbete med IUCN, Internationella naturvårdsunionen.

Expression, Personality and Emotion har tidigare visats på Naturhistoriska riksmuseet 2012.

Fritt inträde.