Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Visste du att...

… forskarna är oense om vilken dinosaurie som var allra störst? Några tror på Diplodocus som vi tror kunde bli 33 meter lång. Diplodochus tillhörde sauropoderna, en grupp stora dinosaurier som levde under jura och krita. Sauropoderna var långhalsade, växtätande och de största varelser som har existerat på land. Brachiosaurus var en annan av de allra största: 21 meter lång och upp till 58 ton. Bara halsen var 9 meter lång!

Seismosaurius. Foto: Wikicommons

Diplodocus

… fossilet Anomalocaris först var en missförstådd jätte bland de kambriska djuren? För hundra år sedan trodde forskarna att fossilet var från tre helt olika djur. Nästan 100 år senare kom de på att alla delarna kom från ett och samma djur.

Anomalocaris.

Anomalocaris

… att vissa dinosaurier hade stenar i magen? De kunde inte tugga sin mat eftersom de hade för små käkar och tänder. Djuren svalde maten otuggad, trots att magen behövde finfördelad föda. Därför svalde också stora stenar som hjälpte till att mala ner födan. Sådana magstenar, så kallade gastroliter, har man till exempel hittat hos skelett av Psittacosaurus. Samma sten-teknik använder dagens höns och andra fåglar som äter frön.

Fossila gastroliter. Foto: Wolfgang-Sauber

Fossila magstenar. Foto: Wolfgang-Sauber

… att de största djuren i de ordoviciska haven var de skalförsedda bläckfiskarna? Man hittar dem ofta som fossil och de kallas ortoceratiter. Det fanns både små arter på ett par centimeter till 8 meter långa. Vi tror att de var rovdjur, som dagens stora hajar.

Ortoceratit, bläckfisk med skal från ordovicium.

Ortoceratit, skalförsedd bläckfisk från ordovicium.

… att det finns fossil i golvet här på museet? Titta i golvet i entréhallen och i trappor. De är gjorda av kalksten från tidsperioden ordovicium. Kalkstenen är från Öland och bildades på en havsbotten för kanske 470 miljoner år sedan.

Kalksten med skal från ortoceratiter.

Kalksten med skal från ortoceratiter.

… några av de första djur som kunde förflytta sig, Dickinsonia, hade en storlek som varierade mellan fyra millimeter till cirka 1,5 meter?

Modell av Dickinsonia-costata.

Modell av Dickinsonia costata.

… att den allra största rovdinosaurien som hittats är Spinosaurus från Nordafrika? Den blev upp till 16 meter lång. Det 1,7 meter långa, krokodillika huvudet, är större än någon annan dinosauries huvud. Den levde i vatten och åt fisk. Under krita utvecklas de allra största landlevande rovdjur som någonsin funnits på jorden.Tyrannosaurus rex, kommer med sina 12 meter på fjärde plats i storleksligan.

Den största av kritas köttätande dinosaurier, jämfört med människa. Från vänster/längst bak: Spinosaurus, Giganotosaurus, Carchadontosaurus, T-rex och längst fram Mapusaurus.Illustration: Annica Roos,

De största av kritas köttätande dinosaurier, jämfört med människa. Från vänster/längst bak: Spinosaurus, Giganotosaurus, Carcharodontosaurus, T rex och längst fram Mapusaurus. Illustration: Annica Roos,

… det äldsta fossilet av ett djur kan vara en kammanet från Kina som är cirka 550–580 miljoner år gammal?

Fossil av kammanet upphittad i Kina. Foto: Tang et al, Chinese Academy of Geological Sciences Beiing

Fossil av kammanet upphittad i Kina. Foto: Tang et al, Chinese Academy of Geological Sciences Beijing

… att de första fiskarna kallas rundmunnar eftersom de saknade käkar och inte kunde tugga födan? Perioderna Perioderna ordovicium, silur och devon var deras storhetstid på jorden, men deras släktingar finns kvar än idag. Det är pirålar och nejonögon som också saknar käkar.

Foto av Nejonöga. Foto: M. Buschmann, Arnstin R

Nejonöga. Foto: M. Buschmann, Arnstin R

… att elefanter, noshörningar, giraffer och flodhästar är dagens motsvarigheter till mesozoikums jättelika dinosaurier?Mesozoikum är den geologiska era som innefattar perioderna trias, jura och krita. Nutidens däggdjur har delvis samma levnadssätt som dinosaurierna hade. Ändå kunde dinosaurierna vara så mycket som 20 gånger större.

Jämförelser mellan de största dinosaurierna och de största landdjur som finns på jorden i dag. Illustration: Annica Roos, Naturhistoriska riksmuseet

Jämförelser mellan de största dinosaurierna och de största landdjur som finns på jorden i dag. Illustration: Annica Roos

… utställningen Fossil och evolution berättar om 10 geologiska tidsperioder som sträcker sig över 560 miljoner år?