Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Öppettider:
Måndag–söndag 10–17


  • Huvudmeny
En ledare för mIniexpedtionerna står vid en tall.

Vad händer under en miniexpedition?

Här berättar en av sommarens guider – Louise Fernlund-Fors - om vad som är det roligaste med miniexpeditionerna.

Under sommaren har vi arrangerat våra populära miniexpeditioner för alla barn mellan 6-12 år. Under turen får man ett spännande uppdrag och till sin hjälp att klara det har man museets duktiga expeditionsguide.

Hej Louise, vad går egentligen en miniexpedition ut på?
– Att undersöka vilka djur och växter som vi har runt husknuten. Kryssar du minst 3 stycken arter så har du klarat expeditionsuppdraget. Det kan till exempel bli en insekt, ett träd eller en fågel. Oftast hittar man många fler än så, så alla våra deltagare har hittills klarat uppdraget.

Vad är det man lär sig under en miniexpedition?
- Förutom att kunna namnge arter så inser man att man inte behöver ta sig så långt för att upptäcka naturen. Stannar man upp så ser man allt som finns omkring en.

Är alla turer likadana?
- Nej, det skiljer sig mycket åt från dag till dag. En dag kan vi skymta ormvråk, och en annan dag när det är regn så ser vi fler maskar och snäckor.

Vad tycker du som guide är extra roligt?
- Det är roligt att ta del av alla barnens berättelser. Om upplevelser de haft i naturen, som de gärna berättar om.

Vad tycker barnen är roligast?
- De tycker väldigt mycket om vårt bi-hotell. Det är ett populärt stopp under turen. De tycker också att det är roligt att lära sig namnet på djur och växter, till exempel att kunna se skillnad på en trädgårdsmyra och en stackmyra. Eller att de plötsligt vet namnet på en blomma som de sett tidigare. Man kommer hem med ny kunskap.

Tack Louise för att vi fick följa med!