Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Samtalsserien Tyst vår – 60 år senare

Illustration av fåglar och bild på blommor

En digital samtalsserie om natur- och klimatkrisen. Hur kan den biologiska mångfalden bevaras? Finns det chans för människan att ställa tillrätta de skador som åstadkommits? Under år 2022 skedde flera aktuella samtal på museet med museets forskare och en rad populärvetenskapliga författare. Här kan du se dem i efterhand.

Viktigt

Genom att gå vidare och titta på filmerna godkänner du att en kaka lagras på din dator. UR använder cookies för att lagra och analysera information som betraktas som personuppgifter om hur inbäddade program används. Vid frågor: Integritetspolicy URlänk till annan webbplats

havsörn och deltagare

Andra delen av samtalsserien! Klicka på bilden nedan:

Kollage med deltagare i bild på humla

Tredje delen av samtalsserien! Klicka på bilden nedan:

Kollage med deltagare i bild på humla
Rachel Carson tittar i mikroskop

Aktuellt redan för 60 år sedan

Den pågående natur- och klimatkrisen skildrades redan för 60 år sedan när Rachel Carson skrev boken Tyst vår och förutspådde såväl artdöd som klimatkris. Det är en bok som blev startskottet för den moderna miljörörelsen och som det än idag refereras till. Vad har hänt sedan dess? Hur inspireras dagens författare av Carsons gärning och hur bidrar den moderna forskningen till den biologiska mångfalden idag?

Flera starka röster

Under året bjöds forskare och det nya årtusendets författare och naturskildrare in till samtal som spelades in på museet i denna föredragsserie. Bland de inbjudna gästerna återfanns namn som Elizabeth Kolbert, författare till boken Det sjätte utdöendet, forskare Björn Helander vars insatser bevarade havsörnsstammen i Sverige samt forskaren och författaren Dave Goulson som menar att insekternas framtid också är vår.

Möt dessa och många fler i filmerna. Programledare är journalisterna och författarna Henrik Ekman och Karin Bojs.

Få inblick i forskningen på museet

I filmerna ger författarna sin syn på omvärlden och du kan också höra om olika forskningsprojekt som sker på Naturhistoriska riksmuseet.

Serien är ett samarrangemang med Utbildningsradion och Volante förlag.