Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

FishBase Symposium 2023 — Spåra fisk! / Tracking Fish!

En silverglänsande fisk kallad Tarpon.

Tarpon (Megalops atlanticus), en långväga havsvandrande art vi kommer att få veta mer om under symposiet. Foto: Citron / CC BY-SA 3.0

Nu är det dags för årets FishBase Symposium på Naturhistoriska riksmuseet, och årets tema är Spåra fisk! / Tracking Fish!

Hur kan man egentligen veta hur fiskar rör sig i naturen? Laxens vandring mellan hav och älv är välkänd, men nästan alla fiskarter vandrar. De vandrar från lekområde till uppväxtområde, från djuphav till grundhav, fiskyngel driver med strömmar, och rovfiskar följer bytesdjur. FishBase har bjudit in sju experter som kommer att berätta om hur man med modern teknik kan spåra fiskars vandring över tid och rum, och vad man från det kan lära sig om deras ekologi och miljö!

Tid: Måndag den 16 oktober 2023, heldag med start 9:30, slut 17:00. Registrering från 9:00.

Plats: Stora hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm.

Poster: Det blir en posterutställning i anslutning till symposiet. Ange i din anmälan om du vill presentera en poster eller annat informationsmaterial.

Anmälan: Lunch ingår om du anmält dig senast 12 oktober 2023. Anmäl dig med knappen ovan eller maila fishbase@nrm.se

Information: Föredragen hålls på engelska. För närvarande är museet stängt på grund av problem med innertaken i byggnaden. De utrymmen symposiet hålls i har dock åtgärdats och bedöms som säkra, men renoveringsarbeten pågår fortfarande på museet. Ingången till symposiet kommer därför att nås via restaurang Fossilens egen entré.

Medverkande


Jordan Matley (Flinders University, Australien) Global perspectives on tracking fishes with telemetry

Naiara Rodriguez-Ezpeleta (AZTI, Spanien) Tracking Fishes through their DNA. Föredraget handlar om hur populationsgenetik och eDNA kan användas för att ”spåra” fisk.

Christopher Jerde (UCSB, USA) The critical role of data science in tracking fishes and monitoring global biodiversity

Brian R. MacKenzie (DTU Aqua, Danmark) The return of a large migratory predator, bluefin tuna, to northern European waters - why did it come back, and how can we keep it coming back?

David Righton (CEFAS, Storbritannien) The long slow road: tracking European eels across the Atlantic Ocean

Robert J. Lennox (NORCE, Norge) Studying predation with electronic tagging and tracking technology - fundamental knowledge and applications to conservation

Lucas P. Griffin (University of Massachusetts, USA) Unraveling the Migratory Mystery of the Atlantic Tarpon: A Call for Conservation

Logotyp för FishBase

Sprid gärna denna inbjudan vidare till kollegor och vänner som kan vara intresserade!

FishBase är världens största uppslagsverk om fiskar, med uppgifter om alla världens fiskarter, fritt tillgänglig på nätet (http://www.fishbase.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Vi behandlar dina personuppgifter i samband med att du anmäler dig till konferensen. Behandlingen sker för att vi ska kunna administrera konferensanmälan. Den rättsliga grunden för administrationen av kursanmälan är att fullgöra det avtal som ingåtts i samband med anmälan. Det är inte så illa som det låter.

Vid frågor om eventet, kontakta: louise.tenn@nrm.se

Tid: måndag 16 oktober kl. 09.30-17.00
Plats: Ingång via restaurang Fossilens entré på gården.
Pris: Kostnadsfritt
Passar: Från 12 år och uppåt