Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-fredag 11-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Evenemang: Hur känns det att vara en svamp?

Författaren och biologen Merlin Sheldrake i samtal med Andrev Walden. Kan svampar överleva i rymden? Och kan de lösa problem - utan en hjärna? Välkommen till en kväll där du får lära dig om organismerna som skapat vår värld och som är i fullt fart med att forma vår framtid.

Svampar – varken växt eller djur – finns överallt på jorden, i luften och i våra kroppar. De kan vara mikroskopiska, samtidigt som några av världens största organismer är svampar – 10 kvadratkilometer stora, 35 000 ton tunga och över 2 000 år gamla. Svampars förmåga att äta sten lade grunden för det första livet på land, och under 40 miljoner år var det väldiga formationer av svampar som dominerade världens yta.

Författaren Merlin Sheldrake tar oss med på en omvälvande upptäcktsfärd, in i den spektakulära och okända värld som är svamparnas vilket han redogör för i sin nya bok Ett sammanvävt liv. Lyssna och lär dig om organismerna som skapat vår värld och som är i fullt fart med att forma vår framtid.

Medverkande denna kväll är även forskare Magnus Ivarsson från museet som berättar om sin forskning.

”Svampar finns överallt och det finns ingen bättre guide in i deras mystiska värld än Merlin Sheldrake. Passionerad, otroligt kunnig och en fantastisk författare.”
-- Elizabeth Kolbert, författare till Det sjätte utdöendet och Under en vit himmel.

Ett samarrangemang mellan NRM och Volante förlag

Tid: 14 oktober, 18.00-19.00
Plats: Stora hörsalen på Naturhistoriska riksmuseet
Pris: 100 kr

Restaurangen håller öppet denna kväll till klockan 18.00 med smörgåsar, dryck, kaffe och fikabröd.

Om deltagarna:

Merlin Sheldrake

Merlin Sheldrake är en biolog och en författare med en bakgrund inom växtvetenskap, mikrobiologi, ekologi och vetenskapens historia och filosofi. Merlin Sheldrake är doktor i biologi på Cambridge och har forskat om svampnätverk i Panama. Hans tidigare föreläsningar har dragit stor publik.

Merlin Sheldrake

Andrev Walden Moderator

Andrev Walden är journalist och författare, nominerad till Stora Journalistpriset som Årets röst 2017. Få kan som han följa livets alla myceltrådar i oväntade och säregna vävar.

Andrev Walden

Magnus Ivarsson

Magnus Ivarsson är forskare vid Enheten för Paleobiologi, Naturhistoriska riksmuseet, och forskar på liv i extrema miljöer samt liv djupt ner i berggrunden. Magnus forskning är fokuserad på svamparnas tidiga utveckling men även svampars användning inom bioremediation – biologiska tillämpningar inom miljövård och gruvdrift.

Magnus Ivarsson
Tid: torsdag 14 oktober kl. 18.00-19.00
Plats: Stora hörsalen
Pris: 100 kronor
Passar: Vuxna