Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Sälforskaren

Möt Anja Carlsson och hennes kollegor som jobba med att övervaka sälar och andra djur i Sveriges natur

En kvinna i mössa, hörlurar med mikrofon och pilotglasögon med ett avlångt fönster i bakgrunden.

Vad handlar din forskning om och hur går den till?

Jag ansvarar för övervakning av Sveriges sälpopulationer. Det betyder att vi varje år räknar hur många sälar som ligger uppe på land under tiden då de byter päls. Det är då flest sälar ligger uppe samtidigt.

Vi flyger helikopter eller flygplan och tar bilder på sälar som ligger uppe på kobbar ute i skärgården, eller på isen. Sedan räknar vi hur många sälar vi sett. Resultaten från de årliga inventeringarna gör att vi kan se hur sälpopulationen utvecklas över tid och om något förändras.

En liten fyrkobbe med flera sälar fotograferad uppifrån.

Varför behöver vi övervaka sälar?

Sälar är en viktig del av havets ekosystem och är också toppredatorer, vilket innebär att de påverkas av förändringar i alla delar av ekosystemet. Sälarna kan därför agera som en varningsklocka för förändringar i havet.

Under 70-talet hade en kombination av jakt och miljögifter minskat Östersjöns sälar till historiskt låga nivåer. Idag har sälarna återhämtat sig efter lyckade skyddsåtgärder, och vi fortsätter övervaka sälar för att se hur de och havet mår.

En leende kvinna står framför ett litet propellerflygplan.

Vad gjorde att du ville bli forskare?

Jag har alltid tyckt om djur och natur och att studera och förstå hur saker och ting hänger ihop i ekosystemet. Det är mycket problemlösning och utmanande att hela tiden lära sig nya saker, det gillar jag.

Jag älskade också att vara ute på fältarbete. På Naturhistoriska riksmuseet har jag en unik chans att både få forska, vara ute i fält och jobba med att samla forskningsresultat som kan påverka hur det går för sälarna.

Miljöövervakning av utter

Anjas kollega Anna Roos berättar om museets miljöövervakning av utter

Mer om sälar och museets övervakning av miljögifter

Toximetern - länk till annan webbplatsVisualisering av hur PCB och DDT minskat i gråsäl, utter och havsörn sedan 1970-talet

Om sälar - länk till annan webbplatsGråsäl, knubbsäl och vikare - lär dig mer om våra sälarter!