Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Odla för pollinerande insekter

Det finns en mängd växter du kan odla för att hjälpa bin, fjärilar, andra pollinatörer och blombesökare. Här får du några tips!

En humla flyger ovanför lila purpurlöksblommor (Allium).

En humla ovanför purpurlök Allium ’Purple sensation’. Foto: Marcus Arnerup

Varför behöver vi odla för pollinerande insekter?

Många arter av pollinerande insekter minskar i antal och vissa är starkt hotade. Sannolikt beror detta dels på en minskning av mat och boplatser och dels på användning av bekämpningsmedel.

Insekter som är beroende av blommande växter har svårt att hitta mat i landskap som består av skog eller lantbruk. Trädgårdar kan, om de fylls med blommande växter, vara mycket bra miljöer för bin och andra insekter. Och ju fler pollinatörer vi får in i våra trädgårdar desto bättre förutsättningar har vi för att de frukter vi odlar ska bli pollinerade.

Hur gör jag?

Enkelt sagt, ju fler olika blommor du har och ju längre det blommar desto mer välkomnande för insekter är din trädgård. Men det finns vissa saker du bör tänka på när det gäller valet av växter.

Mat för hela säsongen

Pollinerande insekter är aktiva från tidig vår till sen höst. Ju längre du har blommande växter i din trädgård ju längre hjälper du dem att finna föda. Just trädgårdar är ofta en lättare plats för insekter att hitta mat tidigt och sent på säsongen, då det finns olika trädgårdsväxter som börjar blomma tidigare och slutar senare än svenska vilda arter.

Tidig vår vaknar honungsbin och humledrottningar och börjar söka efter föda. Vårblommande lökväxter som blåstjärna, pärlhyacint och krokus brukar vara välbesökta.

Framåt sensommaren och hösten brukar blomningen i den svenska naturen avta och trädgårdsväxterna blir återigen en värdefull födokälla. Växter som solbrud, solhatt och höstaster erbjuder mat inför vintern.

Enkla blommor

Pollinatörer är oftast intresserade av antingen nektar eller pollen. Många odlade varianter av växter har avlats fram för att få fyllda blommor där de pollenproducerande ståndarna ersatts av extra kronblad. Rosor och pioner är exempel på växter som ofta avlats fram för detta. Fyllda blommor producerar sällan pollen och eventuell nektar är svåråtkomlig för insekter.

Exempelvis kan du istället för att plantera vanliga fyllda rabattrosor välja (åtminstone några) enkelblommande busk- eller klätterrosor. Honungsrosor, mandarinrosor eller pimpinellrosor brukar vara välbesökta av insekter och dessutom bli täckta med vackra nypon när hösten kommer. Koltrastar, grönfinkar och andra fåglar brukar uppskatta nyponen vintertid!

En blombock
pollinerar en ros.

En blombock pollinerar en enkelblommande Finlands vita ros Rosa spinissima ’Plena’. Foto: Marcus Arnerup

Vem tar vem

Det finns en mängd olika pollinatörer så som bin, humlor, dag- och nattfjärilar, skalbaggar och flugor. De är specialiserade på olika växter. Vissa insekter med långa tungor söker sig till långa och smala blommor medan andra arter föredrar grunda skålformiga blommor.

Humlor och en del solitärbin är specialister på ’Buzz pollination’ där de skakar loss pollen ur blommorna. Du kan ofta höra hur de surrar extra högt när de besöker en blommande rhododendron eller tomatplanta.

  • Bin och humlor uppskattar ofta växter som tillhör familjen Kransblommiga växter. Där finner man välbekanta sorter som lavendel, kungsmynta och kantnepeta.
  • Fjärilar uppskattar ofta blommor som erbjuder en enkel landningsplats. Sorter med stora platta blomsamlingar är ofta uppskattade, exempelvis kärleksört, flockel och olika astrar.
  • Vissa växter är inte lika attraktiva för bin, humlor och fjärilar men är istället populär bland andra pollinerande insekter. Växter i familjen Flockblommiga växter som hundkäx, martorn och dill brukar dra till sig mängder med olika arter av skalbaggar, blomflugor och steklar.
  • Odlar du pioner eller andra växter som producerar stora mängder pollen kan du ofta finna guld- eller humlebaggar som besöker din trädgård.
  • Nattfjärilar brukar dra sig till vita eller ljusa blommor som doftar nattetid. Gå ut och titta med en ficklampa om du odlar kaprifol eller blomstertobak
Ett bi täckt av pollen vid en lila blomma.

Ett honungsbi täckt av pollen besöker en brudborste, Cirsium helenioides

Tips på växter

Det finns en mängd olika växter du kan odla för att gynna pollinatörerna, exempelvis perenner, sommarblommor, träd och buskar eller en äng.

Perenner

Alpmarton - Eryngium planum

Anisisop - Agastache foeniculum

Backtimjan - Thymus serphyllum

Bergnepeta - Nepeta mussinii

Brittsommmaraster - Aster amellus

Fläckflockel - Eupatorium maculatum

Färgkulla - Anthemis tinctoria

Höstaster - Aster (Symphyotrichum) novi belgii

Isop - Hyssopus officinalis

Kinesisk kärleksört - Hylotelephium spectabile

Kransveronika - Veronicastrum virginianum

Kungsmynta - Origanum vulgare

Lavendel - Lavendula angustifolium

Septembersolros - Helianthus lemon queen

Stenkyndel - Calamintha nepeta

Stäppsalvia - Salvia nemorosa

Trädgårdsnäva - Geranium ’Rozanne’ mfl.

Sommarblommor och tvåriga

Blåeld - Echium vulgare

Dahlia (enkelblommande)

Gurkört - Borago officinalis

Honungsfacelia - Phacelia tanacetifolia

Jätteverbena - Verbena bonariensis

Solros - Helianthus annuus

Lökväxter

Blåstjärna - Scilla

Krokus - Crocus

Porslinshyacint - Puschkinia

Purpurlök - Allium ‘Purple Sensation’

Pärlhyacint - Muscari

Träd och buskar

Buddleja - Syren- och sommarbuddleja

Fläder - Sambucus nigra

Lind - Tilia cordata

Frukträd (äpple, plommon, körsbär - etc.)

Oxbär - Cotoneaster

Rhododendron

Rosor (enkelblommande t.ex. honungsrosor, mandarinrosor eller pimpinellrosor) - Rosa

Rosenrips - Ribes sanguineum

Ängsväxter

Du kan även anlägga en äng med vilda blommor för att gynna pollinatörerna:

Gör en änglänk till annan webbplats

Läs mer

Pollinera Sverige - en plattform för samarbete och utveckling kring pollineringsfråganlänk till annan webbplats

Pollinera Sveriges växtguidelänk till annan webbplats

Odla staden!

Tre barn klättrar på en trädstam med en tegelbyggnad i bakgrunden.

Kom och upplev naturen i staden på Naturhistoriska riksmuseets innergård.