Vill du hjälpa oss att bli bättre? Svara på vår enkät!

Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Vart tar alla djuren vägen?

På sommaren finns det massor med getingar, myror och andra småkryp. Dessutom hoppar det runt grodor och paddor. Men när vintern kommer är de flesta av dem ”försvunna”. Vart har de egentligen tagit vägen?

Geting som sitter på en träyta med blå himmel som bakgrund.

Myror

Har du tänkt på att man inte ser några stackmyror under vintern? Det beror på att de har flyttat långt ner i myrstacken. Där är det mycket varmare än i toppen. Under vintern finns inga puppor eller ägg, de åt drottningarna och arbetarna upp innan vintern kom. Det kan låta lite hemskt, men äggen och pupporna
skulle inte överleva vintern. Dessutom behövde drottningarna och arbetarna mat.

För att bättre hålla värmen ligger alla myror i en stor klump. De byter plats med varandra då och då eftersom det är varmast i mitten. Drottningarna är de enda som inte byter plats, de ligger i mitten hela tiden.

Humlor och getingar

Oj, vad mycket getingar det var i somras! Men de allra flesta av dem är nu döda. Det är bara de drottningar som är befruktade som har överlevt. De ligger nu i dvala. Innan de lagt sig i dvala har de skaffat sig ett extra lager fett. När våren kommer är det drottningarna som bygger upp nya getingsamhällen. Precis på samma sätt är det hos humlorna. Det är bara de befruktade humledrottningarna som överlever vintern.

Grodor

Grodor är ”kallblodiga djur”, det betyder att deras kroppstemperatur ändras med omgivningens temperatur. Det är därför de inte kan vara vakna under vintern, då skulle de frysa ihjäl. Dessutom blir de lättare tagna av rovdjur när det är kallt, eftersom de har svårare att röra sig då. Därför försöker grodorna hitta ett ställe som både ger skydd mot kyla och rovdjur.

Den vanliga grodan övervintrar på botten i en sjö. Andra grodarter försöker hitta hål i marken dit inte kylan tränger ner. Grodorna gillar om det kommer ordentligt med snö, eftersom snön blir som ett täcke över marken. Det gör att det inte blir lika kallt i marken där grodan övervintrar.