Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Om Cosmonova

Bara på Cosmonova kan du få en så intensiv och hisnande upplevelse. Vårt filmutbud kombinerar kunskap och underhållning och tar med dig dit du kanske annars bara kommer i fantasin.

Cosmonovas salong. Foto: Cristopher-Robin

Cosmonovas salong. Foto: Cristopher-Robin

På Cosmonova omsluts du av ljud och bild under en stor kupolformad duk.

Salongen och tekniken är unik. ​På vår 760 kvadratmeter stora kupolformade duk visas filmer i världens största filmformat.

Besökare med funktionsnedsättning

Det finns teleslinga på Cosmonova. Föreställningarna som visas på Cosmonova är inte textade.

Rullstollsburna besökare sitter kvar i sin rullstol under
föreställningen, av säkerhetsskäl för att underlätta eventuell
utrymning.

Åldersgräns

Barn som går på Cosmonova utan medföljande vuxen (över 18 år) ska ha fyllt 10 år. Åldersgränsen finns på grund av utrymnings- och säkerhetsskäl. Av samma skäl får inte spädbarn vistas i Cosmonovas salong. Du kan inte heller ta med barnvagn in i salongen. Alla besökare ska ha fyllt 2 år.

Salongen

Cosmonovas kupol är 23 meter i diameter och tillverkad av perforerad aluminiumplåt med en total yta på 760 kvadratmeter. Perforationen är till för att dels släppa igenom ljud, dels för att säkerställa ventilationen.

Ytskiktet är en speciell emulsion som är elektrostatiskt pålagd och har en reflektivitet på 35%.

Vår luftkonditionerade salong har 262 platser inklusive tre platser för rullstolsburna besökare.

Stolsryggarna lutar i olika grader beroende på i vilken rad de är placerade. Lutningen varierar för att nå den bästa visuella upplevelsen, oavsett var du sitter.

Ljudsystem

Cosmonovas ljudsystem är ett sexkanalssystem med separat subbassystem.

Bandbredden är 20-20 000 Hz där subbassystemet svarar för 20-80 Hz. Den totalt matade effekten till högtalarna kan uppgå till 15 200 W och är kapabelt att leverera ett totalt ljudtryck på 110 dB.

Den huvudsakliga ljudkällan till föreställningarna är en hårddisk-baserad digital spelare.

Filmprojektor

IMAX-projektorn (IMAX® Dome/Omnimax®) använder det största filmformat som existerar, 15 perforeringar på 70 mm film (15/70). 10 gånger större än vanlig 35 mm biograffilm och som garanterar en upplevelse över det vanliga, med en skärpa och briljans som vida överstiger 35 mm-bions.

Med projektorn kan man projicera bilder i en vinkel av 180x125 grader och täcka hela synfältet hos en besökare.

Illustration över IMAX-system.

Imax-systemet.

Till skillnad från annan film är 15/70 ett horisontellt filmformat där filmen matas fram med hjälp av ett intrikat vakuumsystem som pressar filmen mot objektivets bakre element i en vågformad rörelse. Ljuskällan är en 15 kW xenonlampa och projektorn kyls bl.a. med vatten från ett slutet system med egen rening.