Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 10–18

  • Huvudmeny

Bli en av oss!

Klubben för dig mellan 6–15 år som gillar dinosaurier, valar, mammutar och andra djur.

Som medlem får du möjlighet till specialvisningar och att se spännande föremål som ingen annan besökare får se, träffa forskare och mycket mer!

Vet du varför vissa humlor är randiga?

Humla som sitter på en blomma.

Humla på nektarjakt.. Foto: Lars-Åke Janzon

Många arter av humlor som lever i Sverige är randiga i gult och svart eller svarta med en röd bakkropp. Färgerna fungerar som en varningssignal för till exempel småfåglar. Ät inte mig jag smakar inte gott!


Vissa humlor är nästan helt svarta. Den svarta färgen gör att humlan kan ta upp mer solvärme och snabbare värma upp sin kropp. Det kan vara bra om humlan snabbt behöver flyga iväg.


Långa eller korta tungor

Vuxna humlor suger i sig nektar. Hos vissa blommor finns nektarn långt inne i blomman och då måste humlan ha en lång tunga för att komma åt nektarn. När humlorna suger i sig nektarn kan det fastna pollen på humlan. När humlan sedan letar mer nektar i en annan blomma kan pollen från den första blomman fastna på den blomman. På så sätt hjälper humlan till att befrukta blomman. Det är därför vissa blommor gömmer sin nektar så att bara humlor med långa tungor kommer åt för då är chansen större att de sedan flyger vidare till en blomma av samma art och lämnas pollen där.

Fast det finns humlor som lyckas komma åt nektar som sitter gömd trots att de har kort tunga. Vill du veta hur? Kolla in den videon här ovanför!

Gör ett insektsbad

Skål med vatten för insekter

Insektsbad

Humlor och bin flyger fram och tillbaka mellan sina bon och blommor. Och när man flyger så mycket blir man törstig. Det är inte alltid lätt att hitta vatten för de små insekterna. I alla fall vatten som är så grunt att de inte riskerar att drunkna. Du kan hjälpa till genom att göra ett ”insektsbad”.
Lägg till exempel små stenar eller kulor i en form med låga kanter. Fyll på med vatten. Ställ formen i närheten av blommor där du vet att humlor och bin brukar finnas.