Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Öppettider:
Tisdag-fredag 12.15-17
Lördag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Bli en av oss!

Klubben för dig mellan 6–15 år som gillar dinosaurier, valar, mammutar och andra djur.

Som medlem får du möjlighet till specialvisningar och att se spännande föremål som ingen annan besökare får se, träffa forskare och mycket mer! Du kan hämta ut din medlemspin i museets information när du blivit medlem.

Visste du att det finns flera olika insekter som lever i snö?

En vinterharkrank i förstoring, den står på is.

Vinterharkrank.

De flesta insekter ligger i dvala och sover när det är vinter. En del är lite aktiva i det mellanrum som finns mellan snön och mark. Där är det lite varmare eftersom snön skyddar mot kylan som ett skyddande täcke. Men några insekter är faktiskt aktiva OVANPÅ snön. Även när det är minusgrader!

Vinterharkranken är tuffast. Det är en stor mygga utan vingar. De är som mest aktiva vid minus fyra grader, men blir medvetslösa mellan minus fem och sex grader. De fryser ihjäl om det är mer än minus sju. Om temperaturen sjunker måste de därför snabbt hitta ett hål i snön där de kan krypa ner.

Snösländor är nästan lika tuffa och mycket vanligare. De äter mossa under snön. Men precis som vinterharkrankarna kommer de upp på snön för att leta efter någon att para sig med. Bäst chans att hitta dem är under fuktiga, dimmiga dagar med temperatur kring noll grader och med snö på marken. Leta på små bergknallar i skogen!

Är du lika snabb som en hoppstjärt?

När det blir tö kommer även andra små insekter upp ur snön. Det kan till exempel finnas fler än 250 hoppstjärtar på en liten snöbit. De är inte lätta att få syn på för de är bara runt en millimeter långa.

Hoppstjärtar har en liten gaffel under kroppen, när de spänner den och sedan släpper - så pjongar de snabbt iväg (se filmen ovan). Därför kallas ibland hoppstjärtar för snöloppor.

Snösländor som vill skaffa barn

Två snösländor som parar sig, honan sitter på ryggen på hanen.

Det här är snösländor som parar sig uppe på snön. Hanen har honan på ryggen och med sina vingstumpar håller han i honans huvud. Foto: Didrik Vanhoenacker

En ensam snöslända på snö. Foto: Didrik

En ensam snöslända. Foto: Didrik Vanhoenacker