Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
snorklare samlar in alger.

|

Nyhet

Finns i sjön! Naturhistoriska riksmuseet dyker efter makroalger

I veckan kommer Naturhistoriska riksmuseet göra en stor insamling av makroalger i Bohuslän tillsammans med algspecialister vid Stockholms och Göteborgs universitet. Det är den första insamlingen till museets makroalgsamlingar på flera decennier.

Foto: Ellen Schagerström.

Makroalger är alger som går att se med blotta ögat, till skillnad mot mikroalger där det behövs ett mikroskop för att kunna se dem. Museets algherbarium har inte haft några specialister knutna till sig på flera decennier, därför har en aktiv insamling inte kunnat ske på många år. Det är något som Mia Ehn, biolog och intendent på Naturhistoriska riksmuseet, nu vill ändra på.

- I veckan drar vi på oss baddräkt och snorkel och hoppar i havet på jakt efter svenska algarter. Vi ska försöka att samla in de flesta svenska makroalgarter och hoppas få ihop ett 60-tal olika arter, säger Mia Ehn.

Samarbete med två algspecialister

Insamlingen möjliggörs dels genom bidrag från Riksmusei vänner, dels genom ett fördjupat samarbete mellan Naturhistoriska riksmuseet och två algspecialister; Ellen Schagerström, forskare vid Göteborgs universtitet och Lena Kautsky, professor emerita vid Stockholms universietet och Östersjöcentrum.

- Det ska bli otroligt roligt! Jag hoppas även att vi kommer kunna hitta arter som vi inte tidigare har haft i Naturhistoriska riksmuseets samlingar, säger Mia Ehn.

Det går att följa fältarbetet på Ellen och Lenas populära blogg ”Tångbloggen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Där kommer även resultatet från insamlingen publiceras.

- Det ska bli så roligt och jag ser verkligen fram emot att tillsammans med Lena få bidra med både kunskap om algarter och insamling till Naturhistoriska riksmuseet algherbarium, säger Ellen Schagerström.

Om du vill se hur en makroalginsamling går till kommer Mia, Ellen och Lena befinna sig vid Släggö, Lysekil den 28 juni, 2023.