Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

|

Forskningsnyhet

Plattmask döpt efter ABBA

En parasitisk plattmask som upptäckts på Svalbard har döpts efter den svenska popgruppen ABBA. Att namnge arten efter gruppen var ett sätt för forskarna att visa sin beundran för deras musik och den positiva inverkan den har haft på deras liv.

Den nya arten upptäcktes efter en noggrann och långvarig jämförelse med ett stort antal exemplar som finns bevarade i Naturhistoriska riksmuseets samlingar av ryggradslösa djur, inom ramen för ett forskningsprojekt finansierat av Svenska artprojektet. Artens namn på latin är Derogenes abba.

Ett sätt att hedra favoritbandet

Namnet föreslogs av Jean-Lou Justine, en fransk parasitolog. Under arbetet med teckningarna lyssnade den ansvarige forskaren Chahinez Bouguerche, vid Naturhistoriska riksmuseet, på sitt favoritband ABBA och bestämde sig för att hedra denna välkända figur.

– Att namnge en art efter ABBA markerade också att det gått 50 år sedan den magiska kvällen i Brighton då ABBA vann Eurovision Song Contest, medan den vetenskapliga tidskriften Parasite, där artikeln publicerades, firade ett sekel av forskning. Denna blandning av firande och vetenskapligt engagemang är ett exempel på hur forskare kan hedra kulturikoner och samtidigt lyfta fram betydelsen av sitt område, säger Chahinez Bouguerche.

Chahinez Bouguerche håller upp ett prov av en plattmask döpt till Derogenes abba, efter den svenska popgruppen. Foto Jonas Sverin.

Kontakt

Chahinez Bouguerche, forskare vid Naturhisotriska riksmuseet
Epost: Chahinez.Bouguerche@nrm.se
Tel: 08-519 540 95

Läs mer

Studien är publicerad I tidsskriften Parasite och heter ”Untangling the Derogenes varicus species complex in Scandinavian waters and the Arctic: description of Derogenes abba n. sp. (Trematoda, Derogenidae) from Hippoglossoides platessoides and new host Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.".