Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

|

Forskningsnyhet

Hur många rovtripsar har du sett?

Tripsar är små långsmala insekter som är närmast släkt med skinnbaggar och bladlöss. Det är också en insektsgrupp som är väldigt dåligt undersökt. Men just det försöker Emma Wahlberg på museet råda bot på. Hon forskar på tripsar och nu i februari kom hon ut med en ny artikel i tidskriften Taxonomy om rovtripsarna i Sverige. Genom att leta specifikt efter rovtripsar har hon visat att de är betydligt mer spridda i landet än vad man tidigare vetat om.

Foto på tripsarna: Emma Wahlberg. Fotot på Emma Wahlberg: Helena Söderlundh/Sveriges Radio.

Tripsar är små långsmala insekter som är närmast släkt med skinnbaggar och bladlöss. Det är också en insektsgrupp som är väldigt dåligt undersökt. Men just det försöker Emma Wahlberg på museet råda bot på. Hon forskar på tripsar och nu i februari kom hon ut med en ny artikel i tidskriften Taxonomy om rovtripsarna i Sverige. Genom att leta specifikt efter rovtripsar har hon visat att de är betydligt mer spridda i landet än vad man tidigare vetat om. Är du själv kanske insektsintresserad, kan du också börja leta och bidra till kunskapen om tripsar. De är bara ett par mm stora och ganska svåra att artbestämma, men Emma har gjort en nyckel med bra bilder som finns på Artfakta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lär dig mer i Naturmorgon

Låter det för pilligt kan vi ändå rekommendera att du lyssnar på när Emma var med i Naturmorgon i P1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och berättade om tripsarnas fascinerande värld.

Så här känner du igen av rovtrips

Vill du lära dig känna igen åtminstone en rovtrips, finns det en speciell art som heter Aeolothrips albicinctus (till vänster). Den är vinglös och härmar myror både till utseende och rörelsemönster. Leta i gula blommor, t ex smörblommor, under maj-juni! De flesta rovtripsar har dock vingar och dessa är ofta snyggt tvåbandade, som på den vanliga arten Aeolothrips ericae (till höger).

Läs mer här

Artikeln i Taxonomy heter “The Swedish Aeolothripidae and Melanthripidae (Thysanoptera) with a redescription of Rhipidothrips niveipennis Reuter, 1899” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.